Open Monumentendag Streekmuseum Krimpenerwaard

Open Monumentendag Streekmuseum Krimpenerwaard


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Open Monumentendag in de Krimpenerwaard: Ontdek Routes, Netwerken en Verbindingen!
Op 14 september vieren we Open Monumentendag in stijl bij het Streekmuseum Krimpenerwaard! Dit jaar nodigen we je uit om deel te nemen aan een reis door de geschiedenis, met als thema: Routes, Netwerken en Verbindingen.

Tussen 11.00 en 16.00 uur wordt het historische landschap van Krimpen aan den IJssel tot leven gewekt met een scala aan activiteiten:

Het Streekmuseum
? Culinaire Markt: Laat je smaakpapillen verwennen op onze culinaire markt, waar lokale lekkernijen en ambachtelijke producten op je wachten. Proef de authentieke smaken van de streek terwijl je geniet van een gezellige sfeer vol gezelligheid.

?️ Vintage Markt: Snuffel rond bij de verschillende kraampjes met vintage spullen en ontdek unieke vondsten en antieke schatten.

? Live Optredens: Laat je betoveren door de klanken van live muziek terwijl getalenteerde artiesten je vermaken met hun optredens. Van traditionele melodieën tot eigentijdse deuntjes, er is voor elk wat wils!

?️ Demonstraties van Ambachten: Bewonder de vaardigheid van lokale ambachtslieden terwijl zij hun traditionele ambachten demonstreren. Leer meer over eeuwenoude technieken en tradities die door de jaren heen zijn doorgegeven.

Huifkartocht langs de Monumenten
Stap in bij de huifkar en laat je meenemen op een reis langs de prachtige monumenten van onze gemeenschap. Ontdek de verhalen die schuilgaan achter de eeuwenoude gebouwen en hun verbinding met ons verleden. Opstappen kan bij Het Streekmuseum, de IJsseldijkkerk, de atoombunker en de aanlegplaats van de historische schepen bij steiger thv IJsseldijk 330.

IJsseldijkkerk
De kerktoren van de IJsseldijkkerk is de allereerste kerk in Krimpen aan den IJssel en werd in 1866 officieel geopend. Hier waren vele Krimpenaren maar al te blij mee, want tot halverwege de 19e eeuw gingen de leden van de Hervormde kerk door weer en wind naar de Dorpskerk in Ouderkerk aan den IJssel.

In de IJsseldijkkerk kun je tijdens de Open Monumentendag de kerkzaal bekijken. Daarnaast is er een presentatie van de kerkramen, klinkt er orgelspel, wordt er aandacht besteed aan het verhaal achter ‘de groene fles’ en zijn er gedurende de hele dag inloopconcerten. Ook kunnen bezoekers doop- en huwelijksgegevens inzien. Voor kinderen zijn er kleurplaten en voor iedereen is er koffie, thee en limonade in de achterzaal.

Voorlopig programma:

Presentatie Kerkramen
Proper-orgel
De Groene Fles
Inloopconcerten:
10.00 – 11.00 uur: Jolanda Zwoferink
11.00 – 12.00 uur: Marco de Keizer
12.00 – 13.00 uur: Jacques Markus
13.00 – 14.00 uur: Jaap Bremmer
14.00 – 15.00 uur: Pieter de Hon
15.00 – 16.00 uur: Marinus Cornet
Atoombunker
Bezoek de atoombunker uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, bedoeld als schuilkelder bij (dreigende) atoomramp.

Bunker Krimpen aan de IJssel

Deze atoombunker is één van de oorspronkelijk 40 geheime bunkers die Rijkswaterstaat in bezit had voor haar sluiswachters. In crisissituaties kon het personeel ter plaatse blijven in de bunkers. De bunkers zijn groot en zo ingericht dat de gezinsleden van het personeel ook erin konden verblijven. Zo liggen er in de bunker spelletjes voor de kinderen en toiletartikelen voor de dames.

Door gezinnen te beschermen, zorgde Rijkswaterstaat ervoor dat personeelsleden zich niet om hun families hoefden te ontfermen maar gewoon hun werk konden blijven uitvoeren.

Meer informatie: www.bunkerbeheer.nl en www.rijkswaterstaat.nl

Kom en ontdek de rijke geschiedenis van onze gemeenschap en geniet van een dag vol cultuur en plezier tijdens Open Monumentendag 2024!

 Bezoek www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Open Monumentendag Streekmuseum Krimpenerwaard
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.