Andy Warhol in SCHUNCK Museum

Andy Warhol in SCHUNCK Museum


-advertentiepositie-



Vanitas-genre
De tentoonstelling gaat dieper in op Warhols fascinatie voor tijdelijkheid, spiritualisme en astrologie. Vanitas toont schilderijen en een zelden getoonde reeks tekeningen van schedels en zelfportretten. Deze doen denken aan het 17e-eeuwse Vanitas-genre in de beeldende kunst, dat vooral populair was onder Nederlandse en Vlaamse schilders. Vanitas - Latijn voor zowel 'ijdelheid' als 'leegheid' - is een kunstgenre dat gebruikmaakt van symboliek om de vergankelijkheid van het leven, de onvermijdelijke dood en de zinloosheid van ijdelheid te tonen. Deze thema's en een gevoel van spiritualiteit met betrekking tot het verstrijken van de tijd en de lichamelijke vergankelijkheid, worden verkend door middel van multimediawerken en archiefobjecten uit Warhols Time Capsules. Om meer uit te wijden over het thema 'vanitas' is er een selectie van 17e-eeuwse vanitaswerken uit de collectie van het Rijksmuseum te zien, waaronder prenten, tekeningen en een schilderij.

Tot de werken die in de tentoonstelling te zien zijn, behoren de beroemde serie geschilderde Self Portraits (1986) met een 'fright wig', het blacklight schilderij The Last Supper (1986), een serie zeefdrukken in verweerde zwart-wittinten van Marilyn Monroe genaamd de Reversal Series (ca. 1978), en iconische zeefdrukken uit Warhols Death and Disaster serie, zoals White Burning Car III (1963), evenals een reeks iconische Shadows (1979) schilderijen. Persoonlijke voorwerpen van Warhol zoals pruiken, roze korsetten en Chinese astrologiekaarten maken de tentoonstelling compleet. De selectie van werken en persoonlijke objecten laat een andere kant van de kunstenaar zien, een kwetsbare en onzekere kant. Tegelijkertijd vierde Warhol ook het leven en omarmde de tijdelijkheid ervan. Dat maakt het werk van Warhol niet alleen donker en somber, maar ook onmiskenbaar 'campy'. SCHUNCK Museum heeft deze unieke collectie samengesteld in samenwerking met Patrick Moore, emeritus directeur van The Andy Warhol Museum en curator van deze tentoonstelling. De kunstwerken en objecten in de tentoonstelling Andy Warhol: Vanitas zijn nooit eerder in deze combinatie in Europa te zien geweest.

SCHUNCK Museum richt zich de laatste jaren op het vertellen van onverwachte of onvertelde verhalen over iconische kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw. In 2019 presenteerde SCHUNCK de tentoonstelling Basquiat: The Artist and his New York Scene over Basquiats vroege werk. In 2022 organiseerde SCHUNCK de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural, inzoomend op de performatieve aspecten en eerder werk van Haring. SCHUNCK werkte voor beide tentoonstellingen samen met het Museum of Contemporary Art Denver. De tentoonstellingen gingen vergezeld van bekroonde publicaties.

De komende tentoonstelling Andy Warhol: Vanitas is het volgende hoofdstuk in deze reeks. Warhol werkte nauw samen met zowel Basquiat als Keith Haring, en net als bij de tentoonstellingen over hen zal deze tentoonstelling een nieuwe kijk geven op het oeuvre van de gevierde kunstenaar.

 Bezoek schunck.nl

Andy Warhol in SCHUNCK Museum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.