Kom naar Batterij aan de Sloterweg

Kom naar Batterij aan de Sloterweg


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kom naar Batterij aan de Sloterweg

De batterij aan de Sloterweg (nu de Rijnlanderweg) is gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de 135 km lange verdedigingslinie rondom de hoofdstad. Vanuit deze batterij kon men het terrein tussen het Fort bij Hoofddorp en het Fort bij Aalsmeer verdedigen. Anders dan oudere batterijen is de batterij aan de Sloterweg opgezet als een klein fort: een complex van bomvrije gebouwen van ongewapend beton. Hoewel het wel schuilplaats bood, waren er geen faciliteiten om te overnachten. Dit was een aanpassing van het standaardontwerp, een tussenvorm van batterij en fort, waarvan de batterij aan de Sloterweg het best bewaarde exemplaar is. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, een poternegebouw met kazemat, en een voorgebouw dat diende als munitieopslag. De pantserstalen luiken en deuren van het hoofdgebouw zijn uniek voor dit model.

Tegenwoordig dient de batterij aan de Sloterweg, samen met de munitiedepots die in de jaren 50 aan de andere kan van de Rijnlanderweg zijn bijgebouwd, als een levendige ontmoetingsplaats voor kunst, publiek en bedrijfsleven. Sinds de renovatie door Stadsherstel in 2018-2019 huisvest het de culturele broedplaats GindS (Genie in de Stelling). Deze broedplaats biedt diverse atelierruimtes en een plek voor een Artist in Residence.

Activiteit
Op zondag 15 september vindt de vijfde editie van DaarGinDS plaats metkunst, muziek, performance en workshops.

DaarGinDS is een jaarlijks terugkerend evenement van culturele broedplaats GinDS. Tijdens dit evenement is er een groepsexpositie genaamd Fully Charged; hier exposeren vier kunstenaars een onderzoek dat zij gedurende drie weken in de zomer doen in de Batterij aan den Sloterweg. Kunstenaars Jonathan Vervoort, Naomi Jansen, Joran van Soest en Madelief van de Beek laten zich deze zomer door de bunker inspireren.

Alle huurders van de atelierbunkers verderop aan de dijk, doen ook mee. Denk aan workshops, open atelier of demonstraties. Het programma is uitgebreid met randprogramma zoals artist talks, workshops en performances.

Het evenement is gratis te bezoeken.

Locatie

Rijnlanderweg 989
Hoofddorp

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Kom naar Batterij aan de Sloterweg
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.