Hack The Hague 2024

Hack The Hague 2024


-advertentiepositie-



Op maandag 30 september organiseert de gemeente Den Haag voor de zesde keer de hackwedstrijd Hâck The Hague. Dit jaar zal het een speciale editie zijn waarin de focus ligt op operationele technologie.

In het Atrium Den Haag worden 30 gespecialiseerde eerlijke hackers uitgedaagd om kwetsbaarheden in de fysieke hulpmiddelen van de gemeente te vinden.
Als internationale stad van Vrede & Recht is cybersecurity een belangrijke randvoorwaarde voor de gemeente Den Haag. Met regelmatige interne controles werken we continu aan onze digitale veiligheid en weerbaarheid tegen cyberaanvallen.

Operationele technologie
Tijdens deze unieke editie van de hackwedstrijd gaan eerlijke hackers op zoek naar kwetsbaarheden in operationele technologie en aanverwante hardware.

Denk hierbij aan fysieke onderdelen, zoals laadpalen voor elektrische auto’s, beweegbare bruggen, verkeersregelinstallaties, het camera managementsysteem, de portofoons van medewerkers op straat en laptops. Het is enorm belangrijk dat de gemeente deze hulpmiddelen beschermen.

De systemen die worden getest, zijn ook voor kwaadwillenden bereikbaar. Tijdens Hâck The Hague probeert de gemeente op een veilige en gecontroleerde manier inzicht te krijgen in de mogelijke zwakke plekken. Wanneer er een kwetsbaarheid gevonden wordt, kunnen zij daarmee gelijk wereldwijd omgevingen veilig maken als die van dezelfde OT-gebruik maken. OT is hard- en software die industriële apparatuur, activa en processen monitort of bestuurt, zoals software die robots in een fabriek aanstuurt.

De deelnemende hackers moeten vooraf akkoord gaan met de spelregels (Rules of Engagement) en zich houden aan het Responsible Disclosure-beleid.

Deelnemende hackers
Dit jaar zal de gemeente Den Haag zelf een selecte groep eerlijke hackers uitnodigen voor Hâck The Hague, omdat het een zeer specialistische vorm van hacken is en er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn.

De groep zal een combinatie zijn van professionele hackers en studenten. De hackers zullen in gemixte groepen samenwerken aan het hacken van de operationele systemen binnen de gemeente Den Haag.

De groep die uiteindelijk in aanmerking komt voor een prijs zal de gevonden kwetsbaarheid presenteren aan het publiek, bestaande uit (deelnemende) hackers en leveranciers van de systemen binnen de gemeente Den Haag.

Terugblik Hack The Hague 2023
Tijdens de vorige hackwedstrijd in 2023 zijn er 66 kwetsbaarheden ontdekt door de aanwezige 116 hackers. De deelnemende leveranciers hebben voor hun applicaties direct geprofiteerd van deze bevindingen en konden zo nodig aanvullende informatie bij de hackers opvragen. Ze kregen tijdens de hackwedstrijd al inzicht in de gevonden kwetsbaarheid. In enkele gevallen kon het probleem op dezelfde dag verholpen worden. Dit maakte niet alleen de systemen van de gemeente Den Haag direct veiliger, maar ook de systemen van hun andere klanten.

 Bezoek atriumcityhall.nl

Foto: Hack The Hague 2023
Foto: Hack The Hague 2023