Tentoonstelling Ja, ik wil!

Tentoonstelling Ja, ik wil!


-advertentiepositie-



Dit najaar presenteert het Fries Museum een grote tentoonstelling over de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van de persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil!, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX, ontdek je tientallen jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De tentoonstelling wordt afgesloten met de trouwjurk van Koningin Máxima. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.

Naast jurken uit eigen collectie, zijn in de tentoonstelling bijzondere trouwjurken te zien van Kunstmuseum Den Haag, Huis Van Gijn, Rijksmuseum, Museum Rotterdam, Amsterdam Museum, Centraal Museum, Nederlands Openlucht Museum, bruidsmodezaak Koonings The Wedding Palace, diverse ontwerpers en privécollecties.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin nog dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van de trouwjurk in Nederland. Het voorwoord is geschreven door voormalig stijlredacteur bij de Volkskrant Cécile Narinx. Het boek is vanaf 14 september te koop in de museumwinkel en webshop van het Fries Museum.

 Bezoek www.friesmuseum.nl

Foto: Kunstmuseum Den Haag © Alice de Groot
Foto: Kunstmuseum Den Haag © Alice de Groot
Foto: © Patrick van Katwijk (Alamy)
Foto: © Patrick van Katwijk (Alamy)
Foto: RVD © Jeroen van der Meyde
Foto: RVD © Jeroen van der Meyde