Bezoek de NTC-bunker Gouda

Bezoek de NTC-bunker Gouda


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bezoek de NTC-bunker Gouda

Kom op Open Monumentendag 14 september 2024 naar de NTC-bunker. Ga mee naar een rondleiding door de voormalige Koude Oorlog bunker van het Nationaal Territoriaal Commando in Gouda tussen 10.00 en 16.00 uur.

De voormalige bunker van Nationaal Territoriaal Commando NTC in Gouda is gebouwd tussen 1966-1968 tijdens de Koude Oorlog en is een uniek element uit die periode. Deze t.b.v. Defensie gebouwde bunker, heeft een omvang van 57 x 36 meter en bevat 144 ruimten van verschillende aard. De bunker was bedoeld voor 370 personen tijdens rampen- crisis- of oorlogssituaties en moest tenminste 14 dagen zelfstandig en afgesloten van de buitenwereld kunnen functioneren. Samen met de bunker in Den Haag behoorde het tot de belangrijkste communicatie en commando voorzieningen van het Nederlandse leger in Nederland.

De primaire taak van het NTC was de bewaking en beveiliging van Nederland en kwetsbare objecten zoals bruggen, sluizen, vliegvelden enz. in tijden van oorlog. Het NTC moest ook zorgen voor de aanvoer van materieel en de bevoorrading van de troepen in het veld. In het kader van de NAVO-samenwerking had en heeft Nederland de functie om op te treden als Host Nation Support. Dit betekende dat schepen met materieel uit Amerika, Canada en Engeland zouden aanmeren in belangrijke Nederlandse havens zoals Vlissingen, Rotterdam en Eemshaven. Van hieruit moest de voertuigen zoals tanks, pantserwagens, geschut en bijbehorend materiaal, samen met uit het buitenland ingevlogen troepen via Schiphol, vervoert en begeleid worden naar het achterland en het strijdtoneel. Deze taken en nog meer zoals mobilisatiecomplexen beheren, grote internationale oefeningen opzetten en het oproepen van dienstplichtigen behoorde toe aan het NTC. Er werden ook regelmatig zgn. donderslag oefeningen uitgevoerd waarbij eenheden die met grootverlof waren weer in actieve dienst roepen werden voor een oefening.

De Prins Willem-Alexander kazerne en bunker zijn in 2010 afgestoten door Defensie. De bunker is bijzonder omdat deze uit twee gelijke delen(bunkers) bestaat, die gespiegeld t.o.v. elkaar naast/tegen elkaar zijn gebouwd. Er zijn nog vele originele objecten en markeringen in de bunker te zien en met veel technische ruimtes met bunker apparatuur.

Het kazerne complex wordt omgebouwd naar woningen in diverse vormen. De bunker zelf krijgt nu een museale en een hergebruik functie voor bewoning.

Tijdens Open Monumentendag krijgt u een rondleiding door de bunker waarbij alle belangrijk ruimten te zien krijgt met een toelichting van een ervaren gidsen met kennis van de Koude Oorlog.

Details
Datum: Zaterdag 14 september 2024
Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Locatie: NTC-bunker, Groen van Prinsterersingel 44 2802 TE Gouda
Toegang: Gratis
Voor meer informatie en reserveringen:
Bezoek de website van
NTC-bunker Gouda: www.ntc-bunker.nl
Open Monumentendag Gouda: www.openmonumentendaggouda.nl

 Bezoek www.ntc-bunker.nl

Bezoek de NTC-bunker Gouda
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.