Open Monumentendag in Naarden

Open Monumentendag in Naarden


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op zondag 15 september is het weer Open Monumentendag in Naarden. Dit jaar is het thema Onderweg!

Op zondag 15 september is het weer Open Monumentendag in Naarden, met dit jaar als thema Onderweg! Ontdek hoe Naarden verbonden was (en is) met de wereld via spoor, weg en water. Dit jaar verbindt Open Monumentendag 2024 Naarden met Bussum, Muiden en Muiderberg door een historische hop-on/hop-off busroute. Stap in en ontdek de open monumenten, bewonder oude lijnbussen, klassieke autos en historische schepen tijdens de Naardense Vaardagen, bezoek de brocante markt, geniet van verschillende optredens en pak een gezellig terrasje!

Naardense Vaardagen 14 t/m 16 september

De Naardense Vaardagen worden jaarlijks georganiseerd door de Vereniging Vestingstad. Historische schepen zullen op maandag 9 en woensdag 11 september (vanaf 15.00 uur) vanuit de Keetpoortsluis te Muiden vertrekken en via de Naarder Trekvaart in de Nieuwe Haven aankomen en meren.

Zaterdagmiddag en de zondag (Open Monumentendag) zijn de schepen te bewonderen in de Nieuwe Haven. Op zondag zal om 15.00 uur de admiraal de schepen inspecteren en de schippers zullen hem groeten. Op monumentendag (zondag 15 september) zijn er op de kade nautische ambachten en een expositie van scheepsmodellen. Zondag optreden van shantykoor Het Ruime Sop.

Op maandag 16 september 10.00 uur zullen de schepen in konvooi afvaren richting Muiden waar vanaf 12.30 uur de schepen geschut zullen worden richting de Vecht. Gedurende deze vaarten zullen 1 sluis en 7 bruggen bediend worden.

Bezoekerscentrum VVV Naarden

De Gele Loods werd in 1882 gebouwd als bergplaats voor de dienst der Genie. In de jaren 1930 werd hij gebruikt als opslag voor het Regiment Motorartillerie. De loods bevindt zich nog vrijwel volledig in zijn oorspronkelijke staat. Er hebben in Naarden veel meer van dit soort loodsen gestaan, maar die zijn in de loop der tijd verloren gegaan of afgebroken. De Gele Loods is de enige houten loods die nog over is.

In 2021 is de Gele Loods grondig gerenoveerd. Sinds augustus 21 is hier het VVV Bezoekerscentrum gevestigd. Er is ook een tentoonstellingsruimte en een filmzaal. De tentoonstelling geeft informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie (sinds 2021 op de Unesco Wereld Erfgoed lijst) en de rol die de Vesting Naarden hierin speelt. In de filmzaal een video bij de tentoonstelling.

Programma 15 september 2024 : Expositie Naarden en de Waterlinies. Film Defending Europe van National Geographic over Hollandse Waterlinies 12, 13, 14, 15 en 16 uur.

Stadswandeling met gids 10.30, 14, 15.30 uur, kaarten en vertrek bij VVV, max. 15 personen per wandeling.

Gooische Stoomtram Bustour

Drie historische bussen volgen het spoor van de Gooische Stoomtram Onderweg! Over routes, netwerken en verbindingen. Dat is het thema voor Open Monumentendag 2024. Een goede aanleiding voor de Historische Kringen van Bussum, Muiderberg en Muiden en Stichting Open Monumentendag Naarden om te kijken wat ons verbindt. Naast de trekschuit door de vaart en de koets over de Amsterdamsestraatweg, was de Gooische Stoomtram jarenlang de meest spraakmakende verbinding. Daarom hebben we een speciale route georganiseerd langs de vier kernen van Gooise Meren.

Op zondag 15 september van 12.00 tot 16.00 uur rijden drie historische bussen een hop-on/hop-off dienst, die de oude route van de Gooise Stoomtram zoveel mogelijk volgt.De folder met de route en stopplaatsen is verkrijgbaar bij VVV-informatiepunten of klik hier voor pdf busfolder.

Deze busroute wordt mede mogelijk gemaakt door een financile bijdrage van de gemeente Gooise Meren.

Drie historische hop-on/hop-off bussen rijden 15 september 2024 van 12.00 uur tot 16.00 uur. Om 12.00 vertrekken de eerste ritten vanaf Station Naarden-Bussum, Naarden Nieuwe Haven en Muiden, Vestingplein. De totale route duurt circa 1 uur. Bussen vertrekken om de 20-25 minuten.

Preview Defending Europe op het Fortenfestival
National Geographic start binnenkort met de gloednieuwe serie Defending Europe, een serie over de meer dan 2000 jaar oude geschiedenis rondom de grenzen van Europa.Een van de locaties waar de preview van Defending Europe door National Geographic te zien is tijdens het Fortenfestival, is de VVV Gele Loods in Naarden. Lees meer: Nieuwe serie op National Geographic: Defending Europe

 Bezoek openmonumentendagnaarden.nl

Open Monumentendag in Naarden
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.