Extra vaarten Liniepont

Extra vaarten Liniepont


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Extra vaarten Liniepont

Op zaterdag 14 september vertrekt de eerste Liniepont al om 09:30 uur bij Fort Everdingen, zodat de eerste liefhebbers op tijd aan de overkant zijn voor de opening van Open Monumentendag bij Fort Honswijk. Om 10:00 uur vindt daar een spectaculaire opening plaats met een parachutesprong van vier paraboodschap' overhandigen aan burgemeester Gilbert Isabella en wethouder Wouter van den Berg.

Om Fort Everdingen, n van de wachters aan de Lek en zusterfort van Honswijk, te bereiken, moet u de rivier de Lek oversteken.

Tijdens deze dagen is dat geen probleem, want er zal een extra Liniepont in de vaart zijn om bezoekers rechtstreeks van de haven van Honswijk naar de aanlegplaats bij Fort Everdingen te brengen. Gidsen van de vrijwilligersorganisatie Stichting Honswijk-Everdingen staan klaar om u tijdens de wandeling naar het fort te vertellen over de terreinversperringen in de uiterwaarden.

Open Monumentendag in de Gemeente Houten

Routes, netwerken en verbindingen. Gelijktijdig markeert dit weekend de start van het 80ste Vrijheidsjaar. De spectaculaire opening van beide evenementen vindt plaats op 14 september om 10.00 uur op Fort Honswijk.

Tijdens de Open Monumentendagen kun je verhalen en bijzondere anekdotes ontdekken over de monumenten en hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen komen tot leven door middel van diverse activiteiten, speciaal georganiseerd voor jong en oud, waarbij je zelf je route langs deze prachtige monumenten kunt samenstellen.

Op zaterdag en zondag zijn de forten op het Eiland van Schalkwijk, die deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, open voor publiek: Fort Honswijk, de geschutstoren, de inlaatsluis van Honswijk, het inundatiekanaal en de Gedekte Gemeenschapsweg, Lunet aan de Snel, Werk aan de Korte Uitweg, Werk aan de Groeneweg en Fort bij Everdingen. Je kunt deze locaties bezoeken tussen 10:00 en 16:00 uur.

Bekijk hier de folder met het complete programma met een handige kaart en de inleiding van Johan van der Gun en Adrie de Mol m.m.v. Herman Steenman (Initiatiefgroep Open Monumentenweekend) en voorwoord van Wouter van den Berg (Wethouder Gemeente Houten)

Zaterdag 14 en zondag 15 september van 10.00 uur tot 16.00 uur op de Forten

Fort Honswijk Lekdijk 58
Als wachters aan de Lek vormde Fort Honswijk, samen met Fort Everdingen, de kern van de verdediging van de toegangspoort naar het westen van Nederland. Het is het oudste en grootste torenfort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is de afgelopen jaren gerestaureerd en verduurzaamd, terwijl een nieuwe ondernemer, Nachtfort, in 2023 is gestart met de exploitatie.

Activiteiten o.a.:

  • Een spectaculaire opening om 10.00 uur met een parachutesprong door vier paras van Skydive Hilversum op het grasveld naast het Fort, waarbij de parachutisten een boodschap zullen overhandigen aan burgemeester Gilbert Isabella en wethouder Wouter van den Berg.
  • Ontdekkingstocht naar bijzondere muurschilderingen, die iets vertellen over het fort als gevangenenkamp na de oorlog.
  • Demonstratie met enkele legervoertuigen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Een korte rit in n van de voertuigen over het fortterrein hoort tot de mogelijkheden.
  • Expositie van de Explosieve Opruimingsdienst Defensie over het identificeren en opruimen van explosieven in n van de lokalen van de toren.
  • Presentatie over het werk van het Nederlands Veteraneninstituut.
  • Puzzeltocht langs panelen met afbeeldingen van forten in de omgeving.
  • Bezichtiging van de voormalige legeringslokalen van de contrescarp en open dag van bijvoorbeeld kunstschilder Gekke Vogels.
  • Op zaterdagmiddag optreden van de Saint Anthony Pipe Band om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.
  • Op zondagmiddag eveneens om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur optredens van de band Folkcorn.
  • Even ontspannen? Plof dan neer op n van de mooie zitjes van Nachtfort op het Terreplein.

Lunet aan de Snel Lekdijk 56b
Vanaf Fort Honswijk kunt u via een belevingstocht wandelen naar de Lunet en verder richting Werk a/d Korte Uitweg. We doen dit via een variant op het Onderwaterpad. Tijdens die tocht valt er voor kinderen veel te doen en te ontdekken, zoals het met een emmer vangen van waterdiertjes en het opzoeken ervan op een kaart, het zoeken naar letters op bomen langs het inundatiekanaal en het maken van een woord daarvan.

Activiteiten o.a.:

  • In deze schuilplaats vr de toegangsweg tot de Lunet aan de linkerkant kun je kijken naar een animatiefilm over het onderwater zetten van het achterland.
  • Fotos over het inunderen van de Schalkwijkse polders.
  • Oude fotos van de unieke inlaatsluis die de rivier de Lek verbond met de fortgracht.
  • Fotos van een proefontgraving van de sluis waarop de beschadigingen van het bombardement van 29 april 1945 nog goed te zien zijn.
  • Meerdere waterelementen die refereren aan het thema van het fort als waterfort met voor de kinderen een waterbak waar ze spelenderwijs leren hoe water kan worden tegengehouden.

Werk aan de Korte Uitweg Lange Uitweg 42A
Vanaf de Lunet loopt u al puzzelend en speurend over een wandelpad met de naam bokkenpad. Heb je enig idee waarom dit pad zo heet? Kijk naar de verschillende soorten (water)vogels en streep ze aan op jouw kaart. Op het Werk zijn de verschillende lokalen van het bomvrije gebouw opengesteld om te bezichtigen met daarin een kleine vleermuisexpositie. Je kunt vanaf de aanlegsteiger kanon in de fortgracht en het inundatiekanaal. Kinderen kunnen hun gezicht laten schminken als gecamoufleerde soldaat en muurschilderingen natekenen. Op het terras van het fortterrein kunt u even pauzeren en wat lekkers nuttigen alvorens terug te keren langs de Gedekte Gemeenschapsweg.

Gedekte Gemeenschapsweg
De weg terug naar Fort Honswijk heet de Gedekte Gemeenschapsweg. Dit betekent dat je hier als soldaat niet beschoten kon worden, omdat je beschermd (gedekt) werd door de grondwal aan de linkerkant. Via deze weg kon je veilig van het ene naar het andere fort. Je ziet ook verschillende schuilplekken voor soldaten en verstopplekken voor kogels, bommen en granaten (munitie). Bekijk de schuilplekken die je onderweg tegenkomt, want er staan mooie maquettes opgesteld. Vlak voor de bocht gaat een pad schuin omhoog. Tussen de heuvels die je hier ziet (gronddammen), werd iets verdekt opgesteld door de soldaten. Weet je wat dit was en hoe zou het daar terecht moeten komen?

Werk aan de Groeneweg Lekdijk/Groeneweg
Vanaf Fort Honswijk kunt u zich met een oude legervoertuig laten vervoeren naar de parkeerplaats van het Werk a/d Groeneweg en later weer terug naar het fort (onder voorbehoud). Dit kan natuurlijk ook wandelend worden gedaan via een deel van het klompenpad door de uiterwaarde tot aan de Groene weg of fietsend via de Lekdijk. Bij het Werk a/d Groeneweg wordt aandacht besteed aan de verschillende typen verdedigingswerken die u in het landschap kunt zien liggen.

Activiteiten o.a.:

  • De soldaat Vendrik beleefroute met een aantal leuke en misschien wel lastige opdrachten.
  • Op zondag 15 september kun je samen met de boswachter de beleefroute + doen (om 11.00 uur en om 13.30 uur).
  • PowerPoint-presentatie over de verschillende typen groepsschuilplaatsen.
  • Bezichtiging van enkele schuilplaatsen die speciaal voor deze dagen toegankelijk zijn gemaakt, waaronder de omgebouwde schuilplaats voor mitrailleuropstelling. Het Werk bestaat uit een dubbele loopgraaf met een aardenwal en 55 groepsschuilplaatsen.

Fort Everdingen Noodweg 2 Everdingen
Om Fort Everdingen, als n van de wachters aan de Lek en zusterfort van Honswijk, te bereiken moet je de rivier de Lek over. Geen probleem tijdens deze dagen. Er zal een extra Liniepont in de vaart zijn om bezoekers rechtstreeks over te brengen van de haven van Honswijk naar de aanlegplaats bij Fort Everdingen. Daar staan gidsen van de vrijwilligersorganisatie Stichting Honswijk-Everdingen klaar om u lopende naar het fort te vertellen over de terreinversperringen in de uiterwaard daar.

Activiteiten o.a.:

  • Korte rondleidingen die ingaan op de bouwhistorie.
  • Verhalen over het gebruik van het fort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gidsen zullen u meenemen naar de Duitse kroeg waar op de muren prachtige schilderingen aanwezig zijn.
  • In de toren een expositie van het werk van de Explosie Opruimingsdienst Defensie.
  • Op het buitenterrein kunt u zelf op ontdekkingstocht naar bijvoorbeeld de Beersluis en een bijzondere kazemat. Met een speciale app komt u meer te weten over de geschiedenis.
  • Natuurwandeling in het buitengebied aan de hand van een app-wandelroute met QR-codes (Struinen door de Verboden Kringen).
  • Geniet van n van de speciaal bieren uit de brouwerij van Duits & Lauret, gevestigd in een oude genieloods naast het proeflokaal.
  • Het Liniepontje brengt u weer terug naar het fort.
    Deelname aan het programma is op eigen risico.

Kijk op www.houten.nl/openmonumentendag voor actuele informatie

 Bezoek www.houten.nl

Extra vaarten Liniepont
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.