Nationale Kunstdagen 2024

Nationale Kunstdagen 2024


-advertentiepositie-



Gorinchem verwelkomt op 16 en 17 november de vijftiende editie van de Nationale Kunstdagen in de Evenementenhal. Dit jaarlijks terugkerende evenement opent zijn deuren voor kunstliefhebbers en nieuwsgierigen van alle niveaus. Of je nu een doorgewinterde kunstkenner bent of gewoon op zoek bent naar inspiratie, dit is jouw kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met een breed scala aan unieke kunstwerken. Dit jaar biedt het evenement een unieke kans: voor het eerst kunnen bezoekers kunstwerken niet alleen aanschaffen, maar ook huren.


De Nationale Kunstdagen zijn een waar paradijs voor kunstliefhebbers, met meer dan 130 getalenteerde kunstenaars die hun schilderijen, beelden, fotografie, keramiek, sieraden en handgemaakte items tentoonstellen. Het aanbod is divers en van hoge kwaliteit, variërend van olieverf en acryl tot brons en hout. Uniek aan deze beurs is dat de kunstenaars zelf aanwezig zijn om hun werk te presenteren, wat bezoekers de kans biedt om in persoonlijke gesprekken meer te leren over de kunst en de inspiratie erachter. Degenen die verliefd worden op een kunstwerk, kunnen het vaak tegen een aantrekkelijke prijs aan te schaffen, zonder dat er een commissie van de verkoop afgaat.


Stichting Kunstweek, de organisator van de Nationale Kunstdagen, hoopt met het nieuwe verhuurprogramma de drempel tot het kopen van kunst verder te verlagen. Bezoekers krijgen de mogelijkheid hebben om een kunstwerk enkele maanden in huis te hebben en te ontdekken of het werk een blijvende plek in hun interieur verdient. De kunstenaars die deelnemen aan het verhuurprogramma zijn tijdens de kunstbeurs te herkennen aan een Art4you-sticker op hun stand. Art4you is ook de naam van de website, waar binnenkort een keuze kan worden gemaakt uit de nog meer te huren kunstwerken dan op de Nationale Kunstdagen geëxposeerd worden. De vijftiende editie van het evenement biedt daarnaast een ontspannen sfeer met een kunstcafé voor een hapje en een drankje, zodat je rustig je nieuwe favoriete kunstwerken kunt bewonderen of gewoon even kunt ontspannen van de vele indrukken.


Speciale hoogtepunten tijdens de Nationale Kunstdagen
De Nationale Kunstdagen vinden traditiegetrouw weer plaats tijdens de Nationale Kunstweek (van 9 t/m 17 november). De Kunstweek is een jaarlijks evenement dat is opgezet door Stichting Kunstweek om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten en de zichtbaarheid van Nederlandse kunstenaars te bevorderen. Gedurende deze week worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder tentoonstellingen, lezingen en de verkiezing van de Kunstenaar van het Jaar. We nodigen de kersverse Kunstenaar van het Jaar uit om de handgemaakte trofee in ontvangst te nemen op zaterdag 16 november, vlak na de officiële opening van de beurs. De trofee zal worden uitgereikt door, Marie Cécile Thijs, kunstenaar van het jaar 2024. Thijs, gespecialiseerd in geënsceneerde fotografie, creëert surrealistische portretten van mensen, dieren, bloemen en voedsel, met een unieke mix van 17e-eeuwse invloeden en eigentijdse interpretaties.


Daarnaast wordt tijdens de Nationale Kunstdagen het eerste exemplaar van het nieuwe Jaarboek Kunstenaars gepresenteerd, een omvangrijk en smaakvol opgemaakt boek met foto’s van werken van circa 250 Nederlandse kunstenaars. Het officiële eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Marie Cécile Thijs door Raoul Locht, voorzitter van Stichting Kunstweek, en Ashton Broeders, beursmanager van de Nationale Kunstdagen en redacteur/coördinator van het Jaarboek Kunstenaars. Dit prachtige boek, dat eveneens een uitgave is van Stichting Kunstweek, toont werken van grotendeels andere kunstenaars dan de kunstenaars die aanwezig zijn op de Nationale Kunstdagen. Het boek, zal tijdens de beurs (ná de officiële presentatie) te koop zijn tegen een speciale beursprijs.


Waarom je de Nationale Kunstdagen niet mag missen
Na een succesvolle transitie naar Gorinchem in 2021, is deze kunstbeurs uitgegroeid tot een hoogtepunt op de kunstagenda met meer dan 2500 bezoekers per jaar. De Nationale Kunstdagen hebben bewezen een toegankelijk en inspirerend evenement te zijn voor een breed publiek. Dit jaar belooft de vijftiende editie wederom een onvergetelijke ervaring te worden.

 Bezoek kunstdagen.nl

Nationale Kunstdagen 2023 Foto: Almichael Fraay
Nationale Kunstdagen 2023 Foto: Almichael Fraay
Nationale Kunstdagen 2023 Foto: Almichael Fraay
Nationale Kunstdagen 2023 Foto: Almichael Fraay