Het verhaal van de Betuwe 44-45

Het verhaal van de Betuwe 44-45


-advertentiepositie-



De strijd rond Elst na Market Garden
Operatie Market Garden (OMG) is al snel mislukt. Na de luchtlandingen (operatie Market, 35.000 man) en het in handen krijgen van de bruggen tussen Eindhoven en Arnhem zou het oprukkende grondleger (operatie Garden, 100.000 man) in drie dagen doorstoten tot aan het IJsselmeer. Hiermee moest de Duitse route over de Veluwe afgesneden worden en van hieruit kon de opmars door Duitsland beginnen. OMG had echter teveel risico’s en kreeg dan ook met teveel tegenvallers te maken. De bruggen van Arnhem kreeg men niet in handen en de opmars van het grondleger liep op 21 september vast ten zuiden van Elst nabij Ressen. Tot hier OMG en vanaf hier het verhaal van de Betuwe, the Island met dit jaar als thema de strijd rond Elst.

De Over-Betuwe (the Island) vormt na OMG het front tussen twee dicht op elkaar gedrukte machten met verschillende belangen. De strategische ligging van Elst speelt hierin een belangrijke rol. De omgeving van Elst staat na 21 september 1044 nog heel wat te wachten. Troepenwisselingen, aanvallen over land, vluchtende bevolking, luchtaanvallen, terugtrekkingen, aanvallen over water, strijd om dorpen of strategische posities, onderwaterzetting en evacuaties om er maar een paar te noemen. Tijdens The Island 44-45 willen u laten zien wat dit allemaal teweeg heeft gebracht. Wat de gevolgen waren voor de militairen, de inwoners en het gebied zelf. De vele slachtoffers, vernielingen, verwoesting, leed en ellende hebben hier hun sporen achter gelaten, het zit nog altijd in ons collectieve geheugen gegrift. Herinneringen aan toen, waardoor we zaken elders in de wereld herkennen en kunnen erkennen dat het op deze manier mis gaat. Met begrip en respect herdenken we wat hier is geweest en willen wij er voor zorgdragen dat deze periode niet wordt vergeten. Educatie is hierbij van wezenlijk belang en staat dan ook hoog bij ons in het vaandel.

Dit doen wij door de situatie van toen uit te beelden. Een groot militair kamp met diverse nationaliteiten die ieder hun verhaal vertellen. Hierbij gebruik makend van voorwerpen, wapens, voertuigen, effecten, uitrustingsstukken, beeldmateriaal, teksten, displays en spectaculaire onderdelen als tanks, parachutisten, het naspelen van gevechten met special effects en ga zo maar door. Ruim 150 medewerkers laten u er van doordringen hoe het was in die tijd, laten zien onder welke omstandigheden men leefde en wat er allemaal bij kwam kijken om veelal ver van huis hier de strijd aan te gaan met de vijand. Er zijn speciale dagen voor basisscholen en in het weekend de publieksdagen met vele bezienswaardigheden. The Island 44-45 editie 2024 strijkt neer in park Lingezegen, de Park 10 te Elst gld, van 3 t/m 6 oktober.

 Bezoek www.theisland44-45.nl

Folder, Foto: Rene te Poel
Folder, Foto: Rene te Poel