Bach to the Roots: een reis door de barok

Bach to the Roots: een reis door de barok


-advertentiepositie-



Met het concertprogramma Bach to the Roots verkent Haarlem Voices de barokmuziek met als vertrekpunt de werken van Johann Sebastian Bach. Waar haalde deze legendarische componist zijn inspiratie vandaan? Wie waren zijn tijdgenoten? Welke componisten werden op hun beurt door Bach geïnspireerd? En hoe klinkt zijn muziek door in het heden? Het programma voert een muzikale dialoog voorbij de grenzen van tijd en is op zaterdag 5 oktober te beluisteren in de Remonstrantse kerk in Haarlem.

Over het programma
Het programma vertolkt de barok middels een breed pallet aan composities voor koor. De barokstijl in de muziek van Bach wordt ten gehore gebracht met twee werken van Bach: het motet Lobet den Herrn op de tekst van psalm 117: ‘Loof de Heer, alle volken, prijs hem, alle naties’ en het dubbelkorige motet Komm, Jesu, Komm. Bach gebruikte hiervoor een tekst van Paul Thymich, die door Schelle eerder ook gebruikt werd voor een aria. In de werken van componisten als Antonio Vivaldi (1678-1741), Heinrich Schütz (1585-1672), Johann Schelle (1648-1701) en Jan Dismas Zelenka (1679-1745) is goed te horen dat zij inspiratie vormden voor Johann Sebastian Bach (1685-1750). De modernere stukken van Ben Parry (1965- ) en Heitor Villa-Lobos (1887-1959) laten horen hoe deze componisten op hun beurt door Bach werden geïnspireerd.

Haarlem Voices
Haarlem Voices is een vocaal ensemble van 16 zangers met een grote passie voor zingen en
(klassieke) koormuziek onder de bezielende leiding van Sarah Barrett. De ambitie van het ensemble is het creëren van hoogwaardige muzikale ervaringen om deze over te dragen op publiek. Met haar uitvoeringen wil het ensemble zoveel mogelijk mensen deelgenoot maken van de betovering die (klassieke) koormuziek kan bieden. Een breed repertoire en vele samenwerkingen kenmerken Haarlem Voices. Het ensemble staat altijd open voor nieuwe initiatieven en wil met muziek jong en oud inspireren. Tijdens dit concert wordt Haarlem Voices begeleid door het Nicolaas Consort.

Sarah Barrett
Sarah Barrett (Baltimore Maryland, U.S.A.) behaalde haar zangdiploma aan het Trinity College in Hartford, Connecticut. Na het winnen van de ‘Maryland State Vocal Competition’ ontving zij een uitnodiging om te zingen met het Baltimore Symphony Orchestra. Na haar Europese debuut in het Wiener Konzerthaus besloot Sarah zich in Oostenrijk te vestigen. Zodoende was zij onder andere te horen in de Staatsoper Stuttgart, Wiener Volksoper en de Wiener Festwochen. Na haar verhuizing naar Nederland verdiepte Sarah zich in koordirectie. Zij nam deel aan de Kurt Thomas Cursus en studeerde bij Daan Admiraal, Hans Leenders en Gilles Michels. Als stempedagoge geeft Sarah privé-lessen in zowel Nederland als Oostenrijk. Sarah Barrett is sinds de oprichting in 2006 dirigent van Haarlem Voices.

Nicolaas Consort
Het Nicolaas Consort is een veelzijdig instrumentaal ensemble. De musici zijn op tal van terreinen
werkzaam in de professionele, Nederlandse muziekwereld en koesteren een grote liefde
voor spannende en stijlgetrouwe uitvoeringen. Sinds de oprichting in 2004 door Wim
Dijkstra trad het ensemble op tijdens de concerten van de serie Bach in Monnickendam, in
de Grote Kerk in Monnickendam. Naast het begeleiden van o.a. Bachcantates, missen van Mozart en Haydn treden de musici ook solistisch op en in uiteenlopende kamermuzikale bezettingen. Zoals bij het Stabat Mater van Antonín Dvořák en Macbeth van Giuseppe Verdi. Sinds dit seizoen is het Nicolaas Consort het huisensemble van de concertserie Bach op Vrijdag in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Het Nicolaas Consort voert dit concert uit in deze bezetting:
viool 1: Clara Sawada
viool 2: Camilo Arias Cuellar
cello: Lotte Beukman
orgel: Wim Dijkstra

 Bezoek haarlemvoices.nl

Foto: Laura Saelman
Foto: Laura Saelman
Foto: Martijn Nijkamp
Foto: Martijn Nijkamp