Brutus presenteert ALLE-ANDEREN, solo van Ossip

Brutus presenteert ALLE-ANDEREN, solo van Ossip


-advertentiepositie-



Brutus presenteert ALLE-ANDEREN, een solo van Ossip
met muziek/soundscapes van Dick Raaijmakers en art film van Anduo Lucia

Van 4 oktober tot en met 8 december 2024 presenteert Brutus Space een overzichtstentoonstelling van Ossip, winnaar van de Brutus Prijs 2023, onder de titel ALLE-ANDEREN. Curator is wederom art director en vormgever Maarten Spruyt die eerder bij Brutus de groepstentoonstelling Through Bone and Marrow (2023) cureerde. Samen met de muziek/soundscapes van Dick Raaijmakers en een speciaal voor deze expositie gemaakte art film van Anduo Lucia vormt ALLE-ANDEREN een onontkoombare zintuiglijke ervaring.

Buitenbeentje in de kunstwereld
Autodidact Ossip (Den Haag 1952) houdt helemaal niet van het woord kunst. In 1992 zei hij: "Het grootste compliment dat mensen mij kunnen maken is te zeggen dat mijn werk nergens op lijkt." Zijn werk, gelabeld met curieuze titels, omarmt het vreemde, het imperfecte en het niet-normatieve; het is een unieke combinatie van fotocollage, installatie en tekening. Als startpunt van zijn driedimensionale werk kiest hij bijvoorbeeld een portret of een afbeelding uit een schilderij. Die blaast hij op en isoleert hij om ze vervolgens op ingenieuze wijze te manipuleren. Er steken draden uit, hij creëert diepte met verschillende niveaus of maakt er objecten van met alledaagse voorwerpen, zoals een parfumflesje, een springveer of een gloeilamp. Veel kunstwerken hebben een bewegend element. In het ongrijpbare, zich aan plaats en tijd onttrekkende universum van Ossip hangt alles met alles samen. Maarten Spruyt: "In deze tijd waarin wij leven is het goed om jezelf steeds opnieuw af te stemmen; Ossips werk nodigt hiertoe uit, om meerdere kanten van iets te kunnen zien."

ALLE-ANDEREN
Ossips solotentoonstelling ALLE-ANDEREN bij Brutus Space is het compleetste overzicht van diens oeuvre ooit. In ruim 500 werken toont deze expositie de ontwikkeling die de kunstenaar de afgelopen vijftig jaar heeft doorgemaakt. Anduo Lucia maakte speciaal voor deze tentoonstelling een kunstfilm die inzoomt op de beweging van de getoonde objecten. Eerder, in 2019, portretteerde Lucia Ossip in de Close Up-documentaire Van vader op zoon voor de AvroTros. Dick Raaijmakers, grondlegger van de electronische muziek in Nederland, componeerde de soundscapes die in de verschillende presentatieruimtes te horen zijn. Ossips kinetische objecten bewegen allemaal volgens een eigen unieke frequentie; de ritmische geluiden van Raaijmakers composities weten deze ervaring zintuiglijk op te roepen.

Over Brutus, een artist driven playground
Met een doorlopend programma is Brutus, met Brutus Space en Brutus Base, de grootste hedendaagse kunstinstelling van Nederland. Dé plek waar kunst te zien is die confronteert, ontwricht en prikkelt. Brutus biedt kunstenaars tijd, ruimte en vrijheid om op grote schaal te experimenteren. Werk van grote namen uit de internationale kunstwereld worden afgewisseld met opkomend en nog te ontdekken talent. Alle kunstdisciplines komen voorbij: van sculptuur tot performance; van nieuwe tot traditionele media. Brutus werd in 2008 opgericht door Joep van Lieshout als AVL Mundo en gaat sinds 2023 onafhankelijk verder.
Je vindt Brutus aan de Keileweg 10 t/m 18 in de setting van het transformatieve creatieve havengebied. Het is een locatie van formaat met in totaal 6000m2 aan rauwe ongepolijste expositieruimtes. Het voormalig havencomplex herbergt naast de verschillende grote en kleine industriële tentoonstellingsruimtes, het Brutus Lab met een residency en verschillende werkruimtes, en de gratis toegankelijke beeldentuin Brutus Garden. Info@brutus.nl

 Bezoek brutus.nl

Ossip in atelier, fotograaf: Eric de Vries
Ossip in atelier, fotograaf: Eric de Vries
Ossip, fotograaf: Eric de Vries
Ossip, fotograaf: Eric de Vries
Ossip, fotograaf: Eric de Vries
Ossip, fotograaf: Eric de Vries
Ossip, fotograaf: Eric de Vries
Ossip, fotograaf: Eric de Vries