Muze van Zuid


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 11 tot en met 15 september transformeert Amsterdam Zuid opnieuw tot een bruisend podium voor Muze van Zuid. Het muziekfestival biedt topmusici de ruimte om in alle vrijheid hun programma's vorm te geven en hun grenzeloze creativiteit te tonen. Het publiek maakt wandelingen naar intieme optredens op verrassende locaties, zoals privéhuizen en monumenten waar je anders niet kunt komen. Met steun van bewoners veranderen de iconische wijken van Zuid in een levendig festivalterrein waar straten, pleinen, parken, privéhuizen en monumenten de achtergrond vormen voor een feestelijke viering van tien jaar Stichting Muze van Zuid. Deze zevende editie brengt in die wijken een wervelwind aan muzikale optredens door topmusici, van de renaissance tot hedendaagse klanken, van klassiek en jazz tot wereldmuziek, met een speciaal thema: 'Ruimte'.

WERELDPREMIÈRES
Een even spectaculaire als handzame herinterpretatie voor kamermuziekensemble van Henriëtte Bosmans’ Tweede Celloconcert door de talentvolle pianist-arrangeur Tobias Borsboom gaat tijdens de openingsavond in de Oranjekerk in wereldpremière met Lidy Blijdorp als soliste. Herz Ensemble presenteert Nederlandse premières van gelauwerd componiste Kate Moore in de Willem de Zwijgerkerk. De acht strijkers van Amsterdam based Roctet combineren gloednieuw werk van Max Knigge, Archi Tulk en buurtbewoner van Zuid Theo Loevendie met Mendelssohn in de Thomaskerk. Mezzosopraan Esther Kuiper zal twee wereldpremières van Joey Roukens zingen tijdens haar huisconcert met Helena Basilova aan de vleugel.

ANDERE HOOGTEPUNTEN
Toppianist Antonii Baryshevskyi neemt deel aan twee huisconcerten en brengt met bariton Mattijs van der Woerd de nergens anders te horen liederencyclus Songs of Glory van Dirk Fock in de Willem de Zwijgerkerk. Ud speler Hamza Amrani brengt met collega’s van het Amsterdams Andalusisch Orkest Arabisch-Moorse muziek in de kapel aan de Van Eeghenstraat 222. Ensemble Camerata Trajectina brengt de Nederlandse barok naar deze tijd door in de Vondelkerk Joost van den Vondel te verruilen voor dichters van nu, zoals Nisrine Mbarki. Het Oorkaan Ensemble viert Indonesië en biedt een mix van klassiek, jazz en global. Edison-winnaars Julija Hartig en Reineke Broekhans migreren van klassiek naar jazz op viool en piano tijdens het slotconcert in de Vondelkerk waarin het festival 40 jaar Concertzender viert.

Jong talent en Oskar Back prijswinnaar Kira van der Woerd schittert in de studio waar Oskar Back ooit grote Nederlandse violisten als Krebbers, Olof en Bor liet zwoegen op toonladders. Topvioliste van nu Julija Hartig presenteert haar glansrijke ensemble Roctet in De Thomaskerk aan Zuidas en zal met Reineke Broekhans, de pianiste met wie zij een Edison won, virtuoos migreren van klassiek naar jazz tijdens het slotconcert in de Vondelkerk. Vioolbouwer Hubert de Launay demonstreert het excellente niveau van de Nederlandse vioolbouw, Hendrik Jacobs voorop, met violist Tim Brackman, in galerie EENWERK.

VOOR JONG EN OUD
Je kunt tijdens het festival je kinderen of kleinkinderen warm maken voor klassieke topwerken, aanstekelijk gepresenteerd met mime en beweging in de voorstelling Tempo voor 7+ tot 107 door Ensemble Oorkaan in de Thomaskerk. In buurthuis De Coenen kunnen kinderen zelf aan de slag met Zuid-Amerikaans slagwerk en in het Dufay Café kunnen ze zich uitleven op een tekenvloer, geïnspireerd door het verhaal van Babar, de kleine olifant op muziek van Francis Poulenc.

VERKENNING VAN DE KOSMOS
Dansers Mayke van Veldhuizen en Sofia Garcia Miramon onderzoeken op de befaamde muziek van Gustav Holst hoe we ons zouden bewegen op een nieuwe planeet tijdens het dansconcert The Planets in Het Orgelpark. Het Ives Ensemble brengt het zelden live te horen Atlas Eclipticalis waarvoor John Cage zich liet inspireren door een sterrenkaart, samen met het magische strijkkwartet Seléne waarin Richard Rijnvos de strijkers laat draaien als de maan. Het Hollands Collectief eert de verruimende blik door de telescoop waarmee Galileo Galileï nieuwsgierig naar de hemellichamen tuurde en laat de astronoom zijn dagelijkse boetepsalmen prevelen naast vocale polyfonie van de grote Orlandus Lassus.

Muze van Zuid vindt plaats in de Concertgebouwbuurt, De Pijp, Beatrixpark, Zuidas, rond het Roelof Hartplein en het Olympiaplein en het Vondelpark.

 Bezoek www.muzevanzuid.nl

Muze van Zuid
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.