Viering 725 jaar Hattem Stadrechten

Viering 725 jaar Hattem Stadrechten


-advertentiepositie-



Viering 725 jaar stadrechten in Hattem

Zaterdag 21 september 11.00 – 16.00 uur
Binnenstad Hattem

Het is dit jaar 725 jaar geleden dat Hattem stadsrechten kreeg uit handen van Graaf Reinoud I van Gelre. Om hierbij stil te staan, organiseert Visit Hattem op zaterdag 21 september van 11.00 tot 16.00 uur een evenement waarbij bezoekers mee teruggenomen worden in de tijd.



Verspreid over de binnenstad is deze dag van alles te zien, te doen en te beleven. Denk hierbij aan historisch straattheater, ambachten demonstraties, een streekproducten markt, muziekoptredens, oudhollandse spelletjes en een dialect café. Om 11.00 uur opent Filmhuis Hattem zijn deuren voor historische beelden uit Hattem. In het pand Achterstraat 42, naast het Voerman Stadsmuseum Hattem, is er een doorlopende voorstelling van een nieuwe documentaire, uniek aangekocht materiaal van Beeld & Geluid Hilversum en andere opnames. Bezoekers kunnen zich op 21 september bovendien kosteloos in historische kleding laten fotograferen. Zij krijgen deze foto als ouderwetse afdruk mee als herinnering aan deze feestelijke dag.

Ambachten, markt en muziek
Troubadours laten hun klanken horen, monniken zingen door de straten en oude ambachten komen tot leven. Maak kennis met bandweven en spinnen. Of neem een kijkje bij een leerbewerker en een steenhouwer. Kooplieden presenteren hun unieke handelswaar op de bijbehorende markt.



Kruisboogschieten en spellenparcours

Ook is er een heel parcours met Oud Hollandse spellen zoals ringwerpen, knikkeren met kleikloet’n en vele andere spelletjes. Naast de kerk zijn speciale schietbanen opgesteld waar je onder begeleiding van Sint Anna Gilde kunt oefenen met kruisboogschieten.


Theaterspektakel

Interactieve straattheateracts nemen je mee in hoe het verkrijgen van stadrechten bijzondere privileges met zich mee bracht en welke extra mogelijkheden de stad Hattem kreeg om zich te ontplooien. Zo komt in dit theaterstuk o.a. aan bod: rechtspraak, markt, weging, keuring en waagbelasting en gilde verenigen. De stadsrechten waren te verdelen in privilegiën van wetgevende, rechtelijke en uitvoerende aard en het innen van belastingen, tol- en weeggelden. Vanaf het begin theaterstuk aan de Geldersedijk stuk lopen bezoekers door de stad langs verschillende stadrechten uitgebeeld in de oude schepenrechtbank, bij de Waag op de Markt, op de Kerkhofstraat en op het Zuidelijke Kerkplein. Zo worden er in de Vierschaar/Schepenbank een strafzaak nagespeeld volgend op het schouwspel door de Schout en zijn 3 Schepenen, waarbij een vagebond wordt veroordeeld voor landloperij en bedelarij. Na de veroordeling wordt vagebond door beulsknechten aan de schandpaal (kaak) geklonken. En schrik niet als een eenheid van het Hellebaardiersgilde door de stad marcheert en voor de benodigde stadsverdediging zorgt.



Eeuwenoude monumenten
Hattem heeft door de eeuwen heen haar charme en authenticiteit behouden en is het perfecte decor voor een dag vol historie langs spannende steegjes, eeuwenoude monumenten en bijzondere gebouwen.

Samen met verschillende lokale partners worden op dit evenement de historie tot leven gebracht. Het evenement vindt plaats in de binnenstad en is gratis toegankelijk. Laat je op zaterdag 21 september meevoeren terug in de tijd en beleef een unieke dag uit in Hattem.

 Bezoek www.visithattem.nl

Foto:Visit Hattem
Foto:Visit Hattem