Herfstvakantie

Herfstvakantie


-advertentiepositie-



Herfstvakantie

Deze herfstvakantie is er van alles te doen op Slot Loevestein, waaronder het Riddertoernooi op 26 en 27 oktober.

Oktober 1372
Het is 1372, Graaf Albrecht van Beieren heeft Slot Loevestein eindelijk in handen. Om dit te vieren nodigt hij ridders uit voor een riddertoernooi. Van heinde en ver reizen stoere ridders naar het toernooiveld. Dit trekt Middeleeuwse ambachtslieden aan en rond het slot ontstaat zo een groot kampement.

Het belooft een drukte van jewelste te worden. Kijk mee naar de voorbereidingen en demonstraties van de ridders, dans op de klanken van de troubadour, vecht mee in de ridderschool en probeer zelf eens met een handboog te schieten. Dwaal door het kampement en ervaar hoe ze vroeger in de middeleeuwen leefden.

Dan is het tijd voor het hoogtepunt van de dag. Tijdens het spectaculaire steekspel galopperen de ridders op hun paard op elkaar af en proberen ze hun lans op de tegenstander te breken, in de hoop het toernooi te winnen. Kies je favoriete ridder en moedig hem zo hard mogelijk aan!

TIP: wegens verwachte drukte bij het parkeren, roepen we op om zoveel mogelijk via het water te komen.

Thema Echt Nep!
Oktober is landelijk de maand van de geschiedenis, met dit jaar als thema Echt Nep!. Dat kan maar over n ding gaan natuurlijk: d kist van Hugo de Groot.

Op 22 maart 1621 is het zover. Na maanden in het geheim te hebben geoefend ontsnapt Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein. Maar welke boekenkist is de echte?

Het verhaal van Hugo de Groot is voor veel Nederlanders een bekend verhaal. Het verhaal van de ontsnappingskist is zelfs zo beroemd geworden dat er door de jaren heen meerdere kisten opduiken die d beroemde boekenkist zouden kunnen zijn. Wil je weten hoe het zit met de kist? Kom dan in de herfstvakantie naar Slot Loevestein en luister naar het herfstvakantieverhaal van onze enthousiaste museumgidsen. Het verhaal wordt meerdere keren per dag verteld in de Zael van het kasteel.

Hoe weten we tegenwoordig nog of iets echt is of nep? Tegenwoordig is fake news bijna niet meer van echt nieuws te onderscheiden. En elk verhaal heeft meerdere kanten, wat ook duidelijk naar voren komt in onze tentoonstelling Tegenpolen .

TIP: Je kunt in de vakantie ook elke dag mee met de rondleiding. Lees snel meer .

Creatieve woensdagen
Op woensdagmiddag 23 en 30 oktober kun je tussen 12:00 en 16:00 uur in ons Tuighuis creatief aan de slag. Maak een mooie kleurplaat van Loevestein of knutsel een vriendschapsbandje.

Kosten: inbegrepen bij je toegangskaartje.

Speurtocht: Help Hugo zoeken
Ga mee en ontdek de geschiedenis van Loevestein met deze nieuwe speurtocht. Hugo de Groot heeft jouw hulp nodig, hij is iets belangrijks kwijt geraakt. Tijdens een leuke tocht door het kasteel en de vesting maak je kennis met de drie bewoners van Loevestein: ridder Dirc, gevangene Hugo en soldaat Thomas.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Loevestein is namelijk zo veel meer dan een kasteel. Het was ook een staatsgevangenis en een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De vesting speelde eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Daar leer je spelenderwijs meer over met leuke doe-opdrachten. Vind jij de juiste mix van ingredinten voor buskruit? Laat dan de vesting schudden op haar grondvesten. Leer musketschieten, of zet de vesting onder water met het waterspel.

De speurtocht sluit af in de tentoonstelling Opgegraven. Loevestein had een militaire functie en is nooit door adellijke families bewoond. Wel woonden er kasteleins, soldaten en gewone burgers. In de soldatenhuisjes zie je sporen van hun levens. Soms heel bijzonder, soms ook verrassend gewoon.

Nieuwe tentoonstelling: Tegenpolen
Natuurlijk kan een bezoek aan de tentoonstelling Tegenpolen | Verschillend Verbonden niet ontbreken tijdens je bezoek.

Samen met het Humanistisch Verbond hebben we deze tentoonstelling gemaakt. Denk eens aan een magneet. De polen van een magneet trekken elkaar aan of stoten elkaar af. Net als magneten, kunnen mensen die van mening verschillen, elkaar afstoten. Dan is het belangrijk om ook de andere kant te zien. Die kan namelijk verbinden. Door de hele tentoonstelling zijn grote oranje stippen te vinden, dit is de kinderlijn. Hier ontdek je op een leuke, actieve en laagdrempelige manier meer over tegenpolen en verbinding! Dezekinderlijn is geschikt voor kinderen van +- 6 tot 12 jaar.

Struintochten vakantie
Ze zijn er weer deze vakantie: Struintochten voor kinderen in Munnikenland.
Kom naar de Bommelerwaard en struin mee met de gids van Staatsbosbeheer. Samen ontdek je de wilde natuur rondom Loevestein. En: je hoeft hierbij niet op de paden te blijven. Je mag overal struinen en op zoek gaan naar mooie dingen zoals veren, stenen of schelpen. Ook bekijk je kleine bloemetjes door een loepje, ga je in bomen klimmen en mag je lekker stampen door de modder. Misschien kom je wel oog in oog te staan met konikpaarden of rode geuzen. Spannend! Ideaal om te combineren met een bezoek aan ons kasteel.

Let op: voor de struintochten dien je vooraf een reservering te maken op de site van Staatsbosbeheer .
Datum: volgen binnenkort.
Kosten: 7.00 | Kind t/m 12 jaar: 5.00
Tocht geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

Rijksmuseum Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Dagelijks geopend van 10 tot 17 uur .

 Bezoek www.slotloevestein.nl

Foto geüpload door gebruiker.
Foto geüpload door gebruiker.