Lezing Vrijheidsstrijd in Indonesi

Lezing Vrijheidsstrijd in Indonesi


-advertentiepositie-



Lezing Vrijheidsstrijd in Indonesi

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (Indonesisch: Revolusi Nasional Indonesia), ook wel de Politionele Acties geheten, was een dekolonisatieoorlog in het voormalige Nederlands-Indi. Deze oorlog begon kort na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 met de eenzijdige uitroeping, twee dagen later, van de Republiek Indonesi door de Indonesische leiders Soekarno en Hatta. Het duurde tot de Nederlands-Indonesische rondetafelconferentie van 1949 voordat de oorlog formeel werd beindigd en de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indi door Nederland werd erkend, gevolgd door de soevereiniteitsoverdracht aan de Verenigde Staten van Indonesi op 27 december 1949. Alleen Westelijk Nieuw-Guinea bleef hiervan uitgezonderd. Daardoor werd met de soevereiniteitsoverdracht slechts ten dele tegemoetgekomen aan de eisen van de Indonesische leiders, die volledige onafhankelijkheid hadden geproclameerd van de hele archipel.

Kort na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 braken vijandelijkheden uit tussen Indonesische nationalisten en de geallieerde troepen die strategische posities in de archipel hadden ingenomen. In oktober 1945 ontbrandde de strijd om Surabaya, een stad die de nationalisten na bloedige gevechten moesten prijsgeven.

Bij deze strijd waren nog geen Nederlandse strijdkrachten betrokken. In maart 1946 werden Nederlandse troepen in Indonesi toegelaten en verlieten de geallieerden Indonesi.

De lezing op 5 oktober wordt om 13:00 uur door Hans Seitzinger gegeven.
De capaciteit van de zaal is vanwege onze interne verhuizing beperkt, dus geef u op: www.crash40-45.nl/toegang-reserveren/ .

Museum informatie
Werk in Uitvoering - Renovatie en interne verhuizing
Wij zijn na de renovatie van het fort ons museum opnieuw aan het inrichten. Dat houdt in dat u, als u het museum bezoekt, hier en daar gereedschap en materialen ziet liggen of dat een vitrine nog niet gevuld is. Daarom hanteren wij tijdelijk een gereduceerd entreetarief.

Openingstijden en prijzen

De toegang tot het CRASH museum bedraagt tijdelijk 5,00 voor volwassenen en kinderen van 13 jaar en ouder en volwassenen, 2,50 voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Kinderen jonger dan 7 jaar, donateurs, IPMS leden en veteranen hebben gratis toegang.
Bezoekers van het museum kunnen de lezing gratis bijwonen.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum 40-45 is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout.

 Bezoek www.crash40-45.nl

Foto geüpload door gebruiker.
Foto geüpload door gebruiker.