Riddertoernooi

Riddertoernooi


-advertentiepositie-



Riddertoernooi

Het middeleeuwse riddertoernooi op Loevestein is een weekend vol activiteiten voor jong en oud!

Oktober 1372
Het is 1372, Graaf Albrecht van Beieren heeft Slot Loevestein eindelijk in handen. Om dit te vieren nodigt hij ridders uit voor een riddertoernooi. Van heinde en ver reizen stoere ridders naar het toernooiveld. Dit trekt Middeleeuwse ambachtslieden aan en rond het slot ontstaat zo een groot kampement.

Het belooft een drukte van jewelste te worden. Kijk mee naar de voorbereidingen en demonstraties van de ridders, dans op de klanken van de troubadour, vecht mee in de ridderschool en probeer zelf eens met een handboog te schieten. Dwaal door het kampement en ervaar hoe ze vroeger in de middeleeuwen leefden.

Dan is het tijd voor het hoogtepunt van de dag. Tijdens het spectaculaire steekspel galopperen de ridders op hun paard op elkaar af en proberen ze hun lans op de tegenstander te breken, in de hoop het toernooi te winnen. Kies je favoriete ridder en moedig hem zo hard mogelijk aan!

TIP: wegens verwachte drukte bij het parkeren, roepen we op om zoveel mogelijk via het water te komen.

Programma
Het ochtend- en middagprogramma is hetzelfde. Zo kun je s ochtends gewoon naar de voetbal of s middag je weekboodschappen doen, zonder dat je iets hoeft te missen. Met je toegangskaartje heb je natuurlijk wel de hele dag toegang tot het terrein en het kasteel*.

10:30 Demonstratie Boogschieten
11:30 Ridderschool 4-10 jaar
12:30 Steekspel

14:00 Demonstratie Boogschieten
15:00 Ridderschool 4-10 jaar
16:00 Steekspel

Ridderschool
Leer hoe je vecht met het zwaard, wordt een echte ridder, sluit je aan en marcheer mee ten strijde naar het toernooiveld voor een spetterende strijd. D ridderactiviteit voor kinderen van 4 t/m 10 jaar.

Middeleeuws kampement
Heel de vesting van Slot Loevestein wordt tijdens het Riddertoernooi omgetoverd tot Middeleeuws kampement en toernooiveld. Op de Middeleeuwse markt staan handelaren en ambachtslui die gewoontegetrouw meereizen met een kampement. Ontdek dat het leven wel heel lastig zou zijn zonder de touwslager, de smidse, de leerbewerker, de kruidenvrouw en de kleedsters.

Dwaal zelf door het kampement en waan je even in de Middeleeuwen. Neem een kijkje in de open tenten, ruik het knapperende houtvuur en hoor de wapens kletteren waarmee gestreden wordt op het slagveld.

In het gezellige kampement van de Meyden van Loevestein kom je alles te weten over verschillende ambachten. De Meyden koken boven een kampvuur, borduren, bewerken wol (wassen, kaarden, weven, vilten en verven) en hout. Op middeleeuwse muziek dansen ze de prachtigste pasjes. Voel je vrij om mee te doen.

Boogschieten met de Kasteelschutters
Onder begeleiding van Longbowman en zijn Kasteelschutters kom je alles te weten over het boogschieten. Hoe worden pijlen en bogen gemaakt en waar werden ze voor gebruikt? Stel al je vragen en vergeet vooral niet zelf een keer te schieten.

Muziek
De troubadours verplaatsen zich van de ene naar de andere stad, kasteel en feesten. Overal zijn zij welkom om het nieuws te vertellen en iedereen te laten dansen. Oude liefdesliederen, spotliederen en drinkliedjes uit vervlogen tijden worden afgewisseld op luit, draailieren, doedelzakken, eenhandsfluiten en een snarentrom.

De leukste weg is over het water
De wind die door je haren waait, het stoere slot wat je ziet opdoemen in de verte. Maak je dagje uit compleet en vaar vanuit Woudrichem of Gorinchem naar Loevestein.

Riveer vaart vanuit Gorinchem, waarbij je kunt kiezen voor de ochtend of middagvaart.
Ochtend: vertrek om 10:00 uur vanuit Gorinchem.
Om 13:30 uur vertrekt Riveer weer vanuit Loevestein terug naar Gorinchem.
Middag: vertrek om 13:00 uur vanuit Gorinchem.
Om 17:00 uur vertrekt Riveer weer vanuit Loevestein terug naar Gorinchem.
Wil je overvaren met Riveer? Koop dan vooraf een combi-ticket via de Loevestein ticketshop. Met deze vaste afvaarten krijg je 50% korting op je overtocht! Heb je een museumkaart of vestingpas? Koop dan bij Riveer alleen een watertaxi-actie-kaartje (zie actievoorwaarden)

Kom je vanuit Woudrichem? Dan kun je overvaren met het voetveer van Stichting Boven t Gat. Dit vaart tussen 10:00 en 17:30 uur constant heen en weer.

Datum: 26 oktober 2024 27 oktober 2024

Prijzen: 19,00 voor volwassenen, 14,00 voor kinderen, 2,50 toeslag met Museumkaart, vrijkaart, ICOM-pas en Vestingpas.

Niet geldig dit weekend: ANWB-korting, CJP-cultuurkaart, Vriendenloterij VIP-pas korting, veteranenpas

Locatie
Rijksmuseum Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

 Bezoek www.slotloevestein.nl

Foto geüpload door gebruiker.
Foto geüpload door gebruiker.