Napoleon bezoekt Naarden en het Vestingmuseum

Napoleon bezoekt Naarden en het Vestingmuseum


-advertentiepositie-



Napoleon bezoekt Naarden en het Vestingmuseum

Op 21 oktober 1811 bezocht Napoleon Bonaparte de vestingstad Naarden. Met onder meer generaal Kraijenhoff besprak hij de staat van verdediging van het gebied. Zondag 20 oktober 2024 wordt dit bezoek nagespeeld in het Vestingmuseum. Het is die dag ook de maandelijkse Schuttersdag, dus de kanonnen laten weer van zich horen.

De keizer van Frankrijk (en dus ook van Nederland, want dat was Frans gebied), kwam naar Naarden om de plannen voor een waterlinie door te nemen. Hij lunchte met de generaal in het huis van secretaris Thierens aan de Cattenhagestraat, het huidige Archief Gooi en Vechtstreek.

Het gezelschap begaf zich vervolgens naar Bastion Turfpoort, waar Napoleon in een gesprek met Kraijenhoff besloot de Europese Unie uit te roepen. Hij had daar al een goede basis voor gelegd met onder meer het verplicht stellen van achternamen, het inrichten van gemeentelijke administraties en het invoeren van een uniforme rechtspraak, een uniforme munt en het gebruik van dezelfde maten en gewichten.

Is dit allemaal echt gebeurd in 1811? Bijna. Napoleon heeft alleen geen Europese Unie uitgeroepen. Dat gebeurde in 1958 met de oprichting van de EEG. Maar in het kader van de Maand van de Geschiedenis staat het er toch. Het motto voor 2024 is namelijk Echt nep. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding door de eeuwen heen.

Zondag 20 oktober lopen Napoleon en Kraijenhoff nogmaals van de Cattenhagestraat naar Bastion Turfpoort, waar zich het Nederlands Vestingmuseum bevindt. Ze worden begeleid door de Band of Liberation (een muziekkorps dat bestaat uit veel ex-militairen) en militairen uit de tijd van Napoleon. In het museum zal Napoleon een toespraak houden, in het Nederlands. Daarna bulderen de kanonnen van de Vesting.

Op ons terrein zullen vanaf 12:00 uur vele re-enactors zijn die de tijd van Napoleon zullen laten herleven. Ook zullen er marcheerlessen gegeven worden voor kleine kinderen en grote kinderen.

Zondag 20 oktober, van 13:30 (vertrek van Cattenhagestraat 8) tot 14.30 uur en daarna aansluitend in het Nederlands Vestingmuseum.

Het Vestingmuseum is van dinsdag tot en met zondag van 10:30-17:00 uur geopend. Museumkaarthouders en kinderen tot en met 4 jaar hebben altijd gratis entree. Kijk voor meer informatie op www.vestingmuseum.nl .

Locatie
Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden

 Bezoek www.vestingmuseum.nl

Foto geüpload door gebruiker import Waterlinie Evenement
Foto geüpload door gebruiker import Waterlinie Evenement