Tentoonstelling Oorlog op zee




Tentoonstelling Oorlog op zee

Binnen het blikveld van de mannen op wacht op de stelling Wn 12H, maar ook ver daarbuiten, was de oor-log op zee zichtbaar en hoorbaar.
Tijdens de oorlog was er een continue konvooidienst tussen de haven van Rotterdam, waar vrachtschepen met steenkool en cokes werden geladen. Deze vrachtschepen gingen vervolgens in konvooi begeleid door Kriegsmarine voorpostenboten en mijnenvegers op weg naar de Noord-Duitse havens om daar de lading te lossen, daarop verder in konvooi naar het noorden naar de havens van Lule en Narvik. Hoogwaardig ijzer-erts werd gedolven in het Deense Kiruna en Malmberget en per spoor naar de havens van Lule en Narvik vervoerd.
Het daar geladen ijzererts werd vervolgens in een west gaand konvooi weer naar Rotterdam gebracht, van-waar het werd doorgevoerd naar de wapenindustrie in het Ruhrgebied. Beide keren voeren deze konvooien over de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden en Vlieland.
Vanwege het belang voor de Duitse oorlogsindustrie werd deze konvooivaart op diverse wijzen gehinderd door de Britse Luchtmacht en Marine. De Duitse konvooien werden aangevallen door vliegtuigen van RAF Coastal Command en Motortorpedoboten van de Royal Navy. Daarbij werden in en om de konvooiroutes voortdurend zeemijnen gelegd.

De oorlog op zee ten noorden van de Waddeneilanden en op de Noordzee is weinig beschreven en grotendeels onbekend bij het grote publiek. Het was een harde strijd waarbij aan beide kanten vele slachtoffers zijn gevallen. Ook kwamen er koopvaardijzee-mannen om het leven die voeren op de door de Kriegsmarine gevorderde koopvaardijschepen uit Nederland, Belgi, Noorwe-gen en Zweden.
In de expositie Oorlog op Zee toont Bunkermuseum Wn 12H dit onbelichte deel van de geschiedenis.
De expositie toont vele fotos met toelichting, zeekaarten met wraklocaties en wrakvondsten die door dui-kers van duikteam Noordkaap van Vlieland naar de oppervlakte zijn gebracht. Voor de realisatie van het project heeft Dirk Bruin zijn collectie fotos en wrakvondsten ter beschikking gesteld. De bouw van de expositie en de aanschaf vitrines, verlichting en een beeldscherm is mede mogelijk ge-maakt door een subsidie van het Iepen Mienskipsfns Frysln.

Lees meer over: Vlieland tijdens de Oorlogsjaren

Entreeprijzen
Volwassenen: 8,50
Kinderen (6-12 jaar): 5,50
Met een Museum Jaarkaart krijg je 20% korting

Openingstijden
Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Zaterdag en Zondag van 10:00 - 15:30

Toegankelijkheid & Voorzieningen
Rolstoelgebruikers kunnen samen met hun begeleider gratis Bunkermuseum Wn 12H bezoeken, voor hen is helaas alleen de ontvangstbunker toegankelijk.

Stelling 12H ligt tegen en deels in het duin. Smalle loop- graven en trappen om de hoogteverschillen te overbruggen maken het onmogelijk om hier met rolstoel een rondgang door de stelling te maken.

Het museum beschikt over een aangepast toilet voor mindervaliden.

Verder is er de mogelijkheid om koffie, thee en frisdrank te bestellen in de ontvangstbunker van het museum.

Bezoekadres : Bunkermuseum Wn 12H | Kantonnierspad 1 | 8899 KD Vlieland

 Bezoek bunkermuseumvlieland.nl

Foto geüpload door gebruiker import Waterlinie Evenement
Foto geüpload door gebruiker import Waterlinie Evenement