Rondleiding Fort bij Krommeniedijk




Rondleiding Fort bij Krommeniedijk

Boeiende rondleiding door Fort bij Krommeniedijk

Iedere eerste zaterdag van de maand nemen gidsen Hans en Theo je mee op een reis door de tijd met hun smeuge anekdotes en bijzondere weetjes over Fort bij Krommeniedijk. De eerstvolgende rondleiding is op zaterdag 2 november 2024.

Fort bij Krommeniedijk is n van de 46 forten van de Stelling van Amsterdam, gebouwd tussen 1880 en 1914, en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Het fort ligt op de grens van Uitgeest en Krommenie en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende weilanden.

Wat kun je verwachten?
Tijdens de rondleiding ontdek je waarom de Stelling van Amsterdam werd gebouwd en wat dit betekende voor de stad. Je hoort verhalen over de verschillende periodes waarin het fort werd gebruikt en hoe soldaten leefden en werkten in hun vertrekken en stellingen. Leer meer over het kiekeboe-kanon en hoe het fort later veranderde in een uitkijkpunt.

Audiotour en Theehuis Fort KIJK
In het fort kun je ook op eigen tempo een audiotour volgen, die ongeveer 30 minuten duurt. De tour vertelt het verhaal van de Stelling van Amsterdam en de bijzondere rol van dit werelderfgoed in het omliggende natuurgebied. De audiotour is geschikt voor zowel jong (vanaf 6 jaar) als oud, en is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Na de tour kun je genieten van een kop koffie of thee in het sfeervolle theehuis, dat zich bevindt in de poterne, het centrale deel van het fort. Deze lichte en warme ruimte is ingericht in Scandinavische stijl en biedt verschillende zitplekken waar je kunt ontspannen. Toegang tot het prachtige uitkijkpunt, dat je via het theehuis kunt bereiken, is gratis.

Fort KIJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap en wordt beheerd door Landschap Noord-Holland. Na de rondleiding of audiotour kun je nog een drankje of hapje nuttigen in de Theeschenkerij.

Let op: De rondleiding is minder geschikt voor jonge kinderen en is deels moeilijk bereikbaar voor rolstoelgebruikers.

Details:

  • Rondleiding: zaterdag 2 november 2024, 13.30 - 14.45 uur
  • Vertrekpunt: Fort KIJK, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest
  • Meer info en reserveren: www.gaatumee.nl

Kortom, Fort KIJK biedt een unieke combinatie van historie, natuur en ontspanning absoluut een bezoek waard!

 Bezoek www.landschapnoordholland.nl

Foto geüpload door gebruiker import Waterlinie Evenement
Foto geüpload door gebruiker import Waterlinie Evenement