De nacht dat de synagogen brandden




Op 9 november 2024 organiseert het Vrijheidsmuseum een Kristallnachtherdenking middels een lezing en een documentaire vertoning.

In de Kristallnacht, van 9 op 10 november 1938, werden meer dan duizend synagogen en Joodse gebedsoorden verbrand, duizenden winkels vernield en honderden joodse mensen vermoord of tot zelfmoord gedwongen. De dag erop begonnen de grootschalige deportaties naar concentratiekampen.

Na een inleidende lezing van Marc van Berkel, bijzonder hoogleraar Holocausteducatie, wordt de documentaire ‘Razzia 42’ vertoond. Deze documentaire gaat over de grootste Razzia in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tenslotte gaan de makers van deze documentaire, Ivana Smudja en Merlijn Janssen Steenberg, samen met van Berkel in gesprek met het publiek.

De deuren openen om 19:00 uur, waarna er in het museumcafé mogelijkheid bestaat een warme drank te nuttigen. Om 19:30 uur start het programma. De prijs voor deelname is € 8 p.p. Reservering is noodzakelijk en kan tot uiterlijk donderdag 7 november 16:00 uur. De Museumkaart is geldig.

 Bezoek vrijheidsmuseum.nl

Foto: Public Domain
Foto: Public Domain
Foto: Marc van Berkel
Foto: Marc van Berkel