Nightshift




Heden/Today en Bermuda Open Studios presenteren voor de tweede keer samen een bijzondere tentoonstelling. In NIGHTSHIFT vieren we het nachtleven als de vrijplaats voor onbeperkte expressie en identiteitsvorming. In deze spannende show laten we je de verschillende gezichten van de nacht zien.

In NIGHTSHIFT tonen we het nachtleven vanuit gevarieerd perspectief: van collectief feestelijk event tot individueel identiteitsvormend moment. Ook belichten we de nacht als vrijplaats voor het uitzonderlijke, bizarre en ‘unheimliche’, waar iedere subcultuur zich onbeperkt kan manifesteren. Zo geeft de nacht vorm aan de moderne stedelijke mythologie. De rafelrandjes van het nachtleven laten we ook zien. Want vrij uitleven van vriendschap, identiteit, liefde, seks en drugs kan uit de hand lopen en dan zal de nacht zich in al z’n grimmigheid juist tegen jou en je kwetsbaarheid keren.

De aan NIGHTSHIFT deelnemende kunstenaars delen in deze coproductie hun fascinatie voor het nachtleven en reflecteren op poëtische en niet-veroordelende wijze op de risico’s die het nachtleven met zich mee kan brengen, zoals verslaving, grensoverschrijding en eenzaamheid.

Naast een selectie werken uit de veelzijdige collectie van Heden, presenteren we met veel enthousiasme werk van negen kunstenaars die verbonden zijn aan Bermuda Open Studios: Adele Dipasquale, Dirk Hardy, Jesus Canuto Iglesias, Jonathan Hielkema, Koos Breen, Shana de Villiers, Silke Riis, Alice West en Femke Hoppenbrouwer.

NIGHTSHIFT werd samengesteld door Ariane Toussaint (oprichter Bermuda Open Studios) en Maarten de Leede (curator Stichting Heden Den Haag).

 Bezoek www.heden.nl

Foto: Dirk Hardy, Vivarium, Episode 8, The Wheel (2021), 196 cm x 136,5 cm, duratrans-print, led-pan
Foto: Dirk Hardy, Vivarium, Episode 8, The Wheel (2021), 196 cm x 136,5 cm, duratrans-print, led-pan