» Let op: deze activiteit is voorbij «
Een wandeling door Park Sonsbeek, een bezoek aan Kasteel Zypendaal, genieten van het heuvellandschap op Landgoed Mariƫndaal of gezellig winkelen in de Bakkerstraat. Voor Arnhemmers zijn dit bekende plekken. Minder bekend is dat deze locaties (mede) gebouwd zijn met inkomsten uit het slavernijverleden. Bestuurders en andere Arnhemmers zijn namelijk door de eeuwen heen - direct of indirect - betrokken geweest bij het koloniale slavernijbeleid en hebben daarvan geprofiteerd. Deze erfenis is terug te vinden in Arnhemse stadsparken, landgoederen, straten en straatnamen, standbeelden en familiewapens, maar ook in de bewoners. Ze vormen samen een koloniale werkelijkheid. Een werkelijkheid waar we weinig van afweten.
In Onze koloniale werkelijkheden zijn Arnhemse nakomelingen van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders door fotograaf Milan Schellingerhout gefotografeerd op historische plekken in Arnhem, die een directe link hebben met het koloniale verleden. De verhalen van deze geportretteerden zijn opgetekend door onderzoeker en schrijver Sahar Noor. In deze verhalen staat centraal hoe zij betekenis geven aan het koloniale verleden, hoe het nog altijd leeft in het heden en zal blijven doorleven in de toekomst. De tentoonstelling nodigt je hiermee uit te reflecteren op onze koloniale erfenissen.
Over Milan Schellingerhout & Sahar Noor
De Arnhemse Milan Schellingerhout is een documentaire fotograaf die zich richt op sociale thema's en maatschappelijke kwesties, lokaal en internationaal. Zo zijn inclusie, diversiteit en gelijkheid en klimaatverandering, natuur en massatoerisme belangrijke thema's in zijn werk, zoals te zien in zijn series a slippery slope, samensmelten, De Andere Kant en Ocean Majesty Ship. Via zijn fotografie wil hij een stem en podium aan individuen of groepen geven. Door hun verhalen te vertellen, wil hij inzicht, bewustwording en begrip bevorderen. Daarnaast werkt hij als fotojournalist en freelance fotograaf.
Sahar Noor is gepromoveerd onderzoeker, schrijver en columnist. Ze heeft wetenschappelijke kennis over diverse thema's waaronder diversiteit, racisme, discriminatie en inclusie. Daarnaast is ze actief als journalist en heeft ze de documentaire Kan je het zien?, over alledaags racisme, gemaakt.