In 1672 wordt vaak gezegd dat de Fransen Holland niet konden veroveren vanwege de dooi. Maar klopt dat wel? Nieuw onderzoek van het Waterliniemuseum onthult dat tienduizenden zeelieden, mariniers en honderden schepen een cruciale rol speelden in de verdediging van de Waterlinie. De Fransen beschikten niet over zulke zeemachten. Zou dit niet de echte reden zijn voor hun terugtocht?
Op vrijdag 29 november om 14:00 is iedereen van harte welkom voor de gratis lezing Hoe zeelieden de Waterlinie redden bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV). Aanmelden voor deze lezing kan via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl. De toegang is gratis en zij zorgen voor koffie, thee en iets lekkers.
Over het onderzoek
Dr. Anne Doedens en Frits de Ruyter de Wildt zullen tijdens deze lezing hun verrassende ondervindingen delen over de verdediging van de Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Doedens en Ruyter de Wildt tot de conclusie gekomen dat het niet de dooi was die de Fransen deed terugtrekken, maar de inzet van tienduizenden zeelieden, mariniers en een indrukwekkende vloot. Deze cruciale rol van de zeemacht zou wel eens de doorslaggevende factor kunnen zijn geweest in het stoppen van de Franse opmars. Recent onderzoek uit 2023-2024, uitgevoerd door Dr. Doedens met steun van een werkgroep, waaronder de Stichting Michiel de Ruyter, het Nationaal Waterliniemuseum en het RHCVV, heeft deze cruciale rol van de zeemacht onderzocht.
Praktische informatie
Kosten: gratis
Inloop: 13:45 14:00 uur
Lezing: 14.00 16.00 uur
Tickets: Mail naar aanmelden@rhcvechtenvenen.nl met in het onderwerp Lezing 27 oktober 2024