Plafond Maliebaanstation komt tot leven




Het is een interpretatie op de oorspronkelijk plafondschildering waarvan een klein gedeelte tijdens de restauratie in 2003-2005 tevoorschijn kwam. In ‘Droomsporen’ maak je een reis door de geschiedenis van deze iconische plek. Het project kwam tot stand in samenwerking met Mr.Beam en is mogelijk gemaakt dankzij steun van BPD Cultuurfonds en de VriendenLoterij. Het Maliebaanstation is vrij toegankelijk te bezoeken.

Bij de verbouwing van het Maliebaanstation in 2003 gaf het Maliebaanstation een mooi geheim prijs. Onder de witte pleisterlaag kwamen prachtige muurschilderingen tevoorschijn. Het gaf de antieke stationshal iets van haar voormalige grandeur terug. Een kleine sneakpeak onder de verflaag van het plafond leerde ons dat ook daar ooit prachtige versieringen te zien waren. Met een klein stukje van de plafondschildering als inspiratie heeft Mr.Beam, in co-creatie met het museum, een immersieve ervaring ontwikkeld waarbij historie en nieuwe techniek samengaan. Een groot aantal van de bewerkte beelden komt uit de gedigitaliseerde fotocollectie van het museum.

Voor de toekomst heeft het Spoorwegmuseum samenwerking gezocht met de HKU. Het Spoorwegmuseum en de HKU vinden elkaar in hun ambitie om van betekenis te zijn voor en een verbinding aan te gaan met de samenleving. De nu door Mr.Beam ontwikkelde projectie zal een jaar te zien zijn. Daarna krijgen studenten van de HKU de mogelijkheid om een nieuwe invulling te geven aan ‘Droomsporen’ onder redactionele begeleiding van Mr.Beam, de HKU en het Spoorwegmuseum. Zo biedt het museum een podium voor talentontwikkeling op een presentatieplek met een groot publiek uit heel Nederland en zal er steeds een nieuwe ervaring te zien zijn op het plafond van het Maliebaanstation.

‘Droomsporen’ is vanaf zaterdag 30 november 10:00 uur doorlopend te zien voor bezoekers in de hal van het Maliebaanstation. Het project is mede mogelijk gemaakt door de steun van BPD Cultuurfonds en de VriendenLoterij en uitgevoerd door de Utrechtse Design Studio Mr.Beam.

 Bezoek www.spoorwegmuseum.nl

Bewonder treinen van dichtbij. Foto: Spoorwegmuseum © Quinten Tolboom
Bewonder treinen van dichtbij. Foto: Spoorwegmuseum © Quinten Tolboom
Stop de trein! Foto: Spoorwegmuseum © Quinten Tolboom
Stop de trein! Foto: Spoorwegmuseum © Quinten Tolboom