Nieuwjaarsconcert Windbroke & Ingel,




Nieuwjaarsconcert Windbroke 2025
Windbroke verzorgt op 11 januari een bijzonder nieuwjaarsconcert in samenwerking met harpist Ingel Baaijens in de doopsgezinde kerk van Middelburg. Luistermuziek waarbij alle emoties worden aangesproken. Van tenen-tikkende ritmes tot tranen-trekkende songs en tunes.

Een nieuw jaar, een nieuw begin…
Zo ontstaan vaak initiatieven als nieuwjaarsconcerten. Maar wat kun je als band nu nog voor nieuws verzinnen als je al 20 jaar bestaat? Daar heeft de Zeeuwse Keltische formatie Windbroke grappig genoeg geen enkel probleem mee. Een onverwacht contact via de social media leverde een volledig nieuwe uitdaging op; een samenwerkingsproject met een harpist op Keltische harp. En dan ook nog één met een Zeeuwse achtergrond!

Zeeuwse “roots”
Speciaal voor dit nieuwjaarsconcert keert de getalenteerde en oorspronkelijk Zeeuwse harpspeler Ingel Baaijens even terug naar zijn geboortegrond. In een avondvullend concert voeren de muzikanten u mee naar de sfeer van pub’s en het overweldigende erfgoed van Ierse, Schotse en Bretonse muziek. De combinatie van Keltische harp en de andere daarbij van oudsher passende instrumenten van de bandleden, de ballades en andere liederen en de geanimeerde verhalen en vertellingen zullen zorgen voor een unieke muzikale belevenis. Een (h)eerlijke en sfeervolle muzikale start van 2025!

Ingel Baaijens (36) speelt al sinds zijn jeugd Keltische harp, een traditioneel snaarinstrument dat zijn oorsprong vindt in Ierland en omstreken. De harp is dan ook het nationale symbool van dit land. Ingel is afkomstig uit Arnemuiden en had al op jonge leeftijd belangstelling voor folkmuziek. Een oudere broer die in Wales stage liep en vaak thuis kwam met folkmuziek wakkerde de belangstelling aan. Een doedelzak stuitte in het gezin op akoestische bezwaren dus viel de keuze op de minder luidruchtige harp. Samenspelen in Zeeland was niet eenvoudig omdat dit muziekgenre er weinig bekend is. Dat veranderede toen Ingel, voor de liefde, verhuisde naar het noorden van het land waar folkmuziek veel populairder is. Dankzij zijn oud-lerares die hem ter motivatie een harp schonk werd de muziek weer fanatiek opgepakt. Inmiddels is hij vele malen per maand te vinden tijdens sessies en optredens in pubs in Dwingeloo, Groningen, Drachten en Meppel.

De Keltische folkband Windbroke is al vele jaren actief in de traditionele Keltische folkmuziek en is met vele optredens per jaar inmiddels ook regionaal bekend. De oorsprong van de band ligt, hoe toevallig kan het zijn, eveneens in Arnemuiden. Rond 2003 was daar een aantal vrienden die belangstelling kregen voor Ierse en aanverwante traditionele muziek. Dit resulteerde in wat later Windbroke zou gaan heten, één van de weinige Zeeuwse bands die traditionele Keltische muziek speelt. Het gezelschap is in de huidige samenstelling sinds 2013 actief en heeft daarmee twee albums uitgebracht. Het ensemble richt zich op de traditionele muziek uit streken waar in de muziekcultuur nog Keltische invloeden zijn te horen. Daarbij wordt gekozen voor de wat minder bekende songs en tunes uit dit rijke muziekgenre.

 Bezoek windbroke.nl

Windbroke en Ingel. Foto: Tineke van der Ven
Windbroke en Ingel. Foto: Tineke van der Ven