In mijn ogen




Els wil kunst en cultuur toegankelijk maken voor een diversere groep mensen. Met In mijn ogen onderzoekt ze wat mensen zien als ze naar kunst kijken. De aftrap wordt gegeven door drie paar verse ogen die het Bonnefanten niet eerder vanbinnen zagen. Door het delen van hun gedachten bij deze kunstwerken laten Francisca, Fred en Maria iets van zichzelf zien. Daarna is het aan de bezoekers om, weliswaar schriftelijk, te delen wat zij zien als ze naar de werken kijken. Zo leren we ook hen – via de kunst – een beetje kennen.

De werken die worden getoond, hingen nog nooit op zaal. Kunstwerken én bezoekers ervaren drempels om het museum binnen te komen. Voor kunstwerken geldt dat wanneer het thema niet aansluit bij een tentoonstelling, of het materiaal te kwetsbaar is, ze ongezien in het depot blijven. Voor bezoeker zijn die drempels vaak van sociaal-economische, culturele of fysieke aard. Met ‘In mijn ogen’ wil het museum stilstaan bij deze drempels en bij de verbindende kracht van kunst.

Els Huver bezocht de deelnemers aan het project met haar microfoon en een fotoboek met daarin veertien kunstwerken. De deelnemers bladerden er rustig doorheen en voorzagen de werken van commentaar. Drie van de vijf Maastrichtenaren die ze bezocht, reageerden enthousiast op een of meerdere werken. Aan Els vertelden ze waarom. Een montage van de opnames van deze gesprekken zijn te horen in het museum.

 Bezoek www.bonnefanten.nl

Het herkenbare aangezicht van het Bonnefantenmuseum. Foto: André Löwenthal
Het herkenbare aangezicht van het Bonnefantenmuseum. Foto: André Löwenthal
Stap binnen in de wereld van Rubens, Jordaens en Van Dijck. Foto: André Löwenthal
Stap binnen in de wereld van Rubens, Jordaens en Van Dijck. Foto: André Löwenthal