In 1942 werd de Duitse Hans-Jürgen, vol goede moed, als 19-jarige dienstplichtige naar het Oostfront gestuurd. Daar vocht hij tegen het Rode Leger van de Sovjet-Unie. Na een ernstige verwonding kwam hij in 1944 terecht op het Westfront, waar hij de oprukkende westerse geallieerden tegen moest houden. Tijdens deze jaren correspondeerde hij intensief met zijn familie, wat resulteerde in een indrukwekkend ooggetuigenverslag van honderden brieven.
Hoe vertelde hij zijn moeder en (doodzieke) vader wat hij meemaakte? Hoe ging hij om met de strenge briefcensuur? En hoe moet het voor een soldaat zijn geweest om de realiteit onder ogen te zien dat Duitsland de oorlog gaat verliezen? Aan de hand van zijn brieven, aangevuld met beknopte militaire achtergronden, zal een van onze vrijwilligers, Paul Dekkers u tijdens deze lezing meenemen in het levensverhaal van Hans-Jürgen. Tijdens de pauze en na de lezing zal er kort de gelegenheid zijn om een kleine pop-up expositie over de soldaat te bekijken.
Paul Dekkers studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit. Sinds zijn studie is hij gids in het Vrijheidsmuseum. Daarnaast hielp hij mee met het opzetten van de tijdelijke expositie ‘De Communisten: In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal’ in 2018 en de Anne Frank-middag.