Zomer in De Dellen en Meerssenerbroek

De naam Meerssenerbroek wijst op het kletsnatte verleden van het gebied. Aan de voet van het hellingbos De Dellen trad vroeger overal grondwater uit waardoor het gebied permanent nat was. Ook door overstromingen van de Geul en het Geulke kwam het gebied regelmatig blank te staan. Hierdoor was het een dynamisch gebied, waar telkens nieuwe sedimenten werden afgezet waarin natuurlijk ook veel plantenzaden zaten. De huidige vegetatie wijst daar nog op. Prominent aanwezig in het gebied is bijvoorbeeld de Kleine kaardebol. Dit is -in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden- een hoge tot zeer hoge zomerbloeier. De bloeiwijzen zijn bolvormig, met roomwitte kroonblaadjes en paarse helmknoppen. In Nederland komt deze bijzondere plant vrijwel alleen in Zuid-Limburg voor. In het Meerssenerbroek zult u hem zeker te zien krijgen.

Direct grenzend aan het Meerssenerbroek ligt het hellingbos De Dellen. Dit is een gevarieerd loofbos met zeldzame flora en fauna. In het begin van de 19e eeuw groeide hier overigens geen bos. Het gebied werd toen (en nu nog door vele streekbewoners) aangeduid als Meerssenerhei of Ambyerhei. Destijds groeide er struikheide, brem en jeneverbes. In het begin van de 20e eeuw heeft de heide plaats gemaakt voor bos. Toen kreeg het gebied ook zijn huidige naam: De Dellen. Dellen zijn holle wegen of grubben die zich in de helling hebben ingeslepen. Hiervan zijn nog mooie voorbeelden in het gebied te zien.

Elk seizoen is er weer wat anders te zien, wandel je mee? De excursie duurt ruim twee uur en start om 10:00 uur vanaf Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen.

 Bezoek www.limburgs-landschap.nl