Van Koloniale Machtsbron naar Inheemse Krachtbron

Kennis over geneeskrachtige kruiden en specerijen wordt al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven, vooral door Molukse vrouwen. Hoewel kruiden zoals nootmuskaat, foelie en kruidnagel vaak geassocieerd worden met de VOC-tijd, gaat deze kennis over Molukse kruiden veel verder terug dan de koloniale geschiedenis. De inheemse Molukse voorouders waren diep verbonden met de natuur en haalden hun wijsheid uit de omgeving, zonder de invloed van religie of artsen.

Tijdens de lezing wordt er dieper ingegaan op de verschillende geneeskrachtige kruiden en planten die een belangrijke rol spelen in de Molukse geneeskunde. Aan het einde van de middag is er ook de gelegenheid om je te laten masseren en er is genoeg ruimte om vragen te stellen. Tijdens de bijeenkomst worden de massagebehandelingen op vrijwillige basis aangeboden, al wordt een contante betaling zeer gewaardeerd.

Op Internationale Vrouwendag willen we de waardevolle kennis van deze eeuwenoude tradities en wijsheden in 2025 benadrukken en laten zien hoe deze nog steeds binnen de Molukse gemeenschap wordt doorgegeven door de vrouwen. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom! Let wel op, er is maar beperkt plek, aanmelden is verplicht.

 Bezoek www.indekrimpenerwaard.nl

Fotobeschrijving: Urut Isiwa & Obat Kampung. Foto: (c) het Streekmuseum Krimpenerwaard.
Fotobeschrijving: Urut Isiwa & Obat Kampung. Foto: (c) het Streekmuseum Krimpenerwaard.