Vrouwen die wachten en vrouwen die vechten




Wat was de rol van vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Tijdens de Internationale Vrouwendag staat het Vrijheidsmuseum hierbij stil. Op zaterdag 8 maart geeft historica Wietske van der Spek een speciale rondleiding door de vaste expositie met de focus op vrouwen in oorlogstijd. Hiervoor geeft ze een lezing over het populaire lied ‘Lili Marleen’, gevolgd door livemuziek door singer-songwriter Wanda Tiersma.

Soldaten die naar het front werden gestuurd, moesten vaak hun lieveling achterlaten. In de harde realiteit van oorlogvoering dachten zij meermaals mijmerend terug aan hun schatjes thuis. Vaak hield de gedachte dat zij ooit naar hen zouden terugkeren hen op de been. Het lied ‘Lili Marleen’, waarvan de meest bekende versie door Duits-Amerikaanse zangeres en actrice Marlène Dietrich, vertolkt dit verlangen op ontroerende wijze. Niet gek dus, dat dit lied razend populair werd, zowel bij de geallieerden als bij de nationaalsocialisten. Om dichter bij elkaar te zijn, spraken soldaten met hun liefjes thuis af om op dezelfde tijd het lied te beluisteren. Romantisch, toch?

Na deze boeiende lezing over de geschiedenis van het nummer, zal singer-songwriter Wanda Tiersma het lied voordragen, samen met andere liederen uit de jaren '30 t/m '60.
Tot slot zal Wietske van der Spek het publiek meenemen langs bijzondere plekken in het Vrijheidsmuseum, waar de vrouwengeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt uitgelicht. Hun rol werd vaak onderbelicht, terwijl zij aan beide kanten onmisbaar waren. Ze waren actief in het verzet, hielpen onderduikers en werkten zelfs in de oorlogsindustrie. Doordat vele mannen naar het front gingen, was er een groot tekort aan arbeiders en werden vrouwen gevraagd om ‘mannenwerk’ te doen. Wat betekende dit voor de vrouwen zelf? Hoe werden zij behandeld? En hoe werden later hun daden gehonoreerd en herdacht?

Het programma zal twee keer draaien, om 11:00 en 14:00. Het duurt ca. 1,5 uur. Entree voor het evenement is inbegrepen in de entree voor het museum. De Museumkaart is geldig.

 Bezoek vrijheidsmuseum.nl

Publiek domein, foto van film
Publiek domein, foto van film