De bevrijding van Venlo op 1 maart 1945, nu 80 jaar geleden, is een goed moment om stil te staan wat er zich op de Groote Heide rondom het toenmalige vliegveld Fliegerhorst zich heeft afgespeeld. Vele Venlonaren weten zich dit nog als de dag van gisteren te herinneren. Het vliegveld was een van de grootste Duitse oorlogsvliegvelden in Europa. Alles was aanwezig van badhuis voor personeel, ziekenhuis, de watervoorziening, elektriciteit, noodlandingsbaan te veel om op te noemen. De vliegbasis werd in 1944 tot drie keer toe zwaar gebombardeerd en werd daarna onklaar gemaakt en verlaten. De Amerikanen hebben het vliegveld hersteld en de verkeerstoren gebruikt tot september 1944. Op Nederlands grondgebied zijn in de jaren tachtig de meeste overblijfselen gesloopt.
Neemt niet weg dat er in het landschap nog veel te zien is. De gidsen van Het Limburgs Landschap vertellen wat er schuil gaat achter de vele restanten.
Zij vertellen onder meer over de hangaar, het afweergeschut (FLAK) dat nog redelijk zichtbaar is. Verder zijn er nog enkele restanten van een verwarmde hangaar en op loopafstand de verkeerstoren met bunker. Voor de opbouw van de Fliegerhorst is er zand en grint aangevoerd vanaf de Maas. Hierdoor is de kwaliteit van de bodem zeer geschikt voor flora en fauna met diverse zeldzame soorten. Het is mede door de geschiedenis belangrijk en interessant natuurgebied geworden.
De excursie start om 09:30 uur (en op 18 oktober om 13:30) vanaf Gasterij Groote Heide (Hinsbeckerweg 55, 5915PS, Venlo) en zal circa 2,5 uur duren. Denk aan stevig schoeisel.