Wil je de MIJN zien? De Staatsmijn Maurits




Expositie: Wil je de MIJN zien?
Aanleg, groei en afbraak van de Staatsmijn Maurits die 110 jaar gelden begon

In 1915 is begonnen met de aanleg van de Staatsmijn Maurits in Geleen-Lutterade. Dat betekende een revolutionaire omslag voor de hele Westelijke Mijnstreek. Het toenmalige gemeentebestuur schreef in 1908 aan Provinciale Staten: “Neen Geleen is ons te lief met zijne gezonde brave en welvarende bevolking om deze te verlagen tot mijnslaven”. In een korte periode veranderde Geleen van boerendorp in de drukke mijnstad, die het tot de sluiting in 1967 was.
Momenteel is de belangstelling voor ons mijnverleden weer erg groot. Van veel bewoners in onze streek hebben de voorvaderen immers een werkzame relatie gehad met deze periode.
Voor Heemkundevereniging Geleen is deze mijlpaal aanleiding om middels een expositie het geïnteresseerde publiek (hernieuwd) kennis te laten maken met dit tijdvak. Dat willen wij doen door onze vaste expositie over het mijnverleden aan te vullen met een grote tentoonstelling van foto’s van het RegioArchief Sittard-Geleen, waarvan de meeste niet eerder getoond zijn. Uiteraard zijn ze voorzien van verklarende teksten.
Wat de Westelijke Mijnstreek uniek maakte was de vetkool en de daaraan verbonden cokesfabrieken. Daaruit vloeide de komst van de chemische bedrijven voort. De cokesfabriek Maurits, de productie en de producten krijgen ook de aandacht. Andere onderwerpen zijn onder meer de aanleg, ondergronds, bovengronds, de steenberg, het aanzicht van buiten en de afbraak.

 Bezoek www.heemkunde-geleen.nl

Foto: Ontwerp Schmeits Multimedia
Foto: Ontwerp Schmeits Multimedia