Pracht Azerbeidzjaanse Tapijten: Leren door Kunst

De tentoonstelling De Pracht van Azerbeidzjaanse Tapijten: Leren door Kunst is van 16 mei t/m 20 juni in het Atrium Den Haag te zien. Bekijk traditionele en hedendaagse geweven tapijten die de culturele identiteit en get levend geheugen is van de republiek Azerbeidjan.
De tentoonstelling is samengesteld door de Ambassade van de Republiek Azerbeidzjan en Azerkhalcha OJSC en toont een zorgvuldig samengestelde collectie die de gelaagde rijkdom van de Azerbeidzjaanse tapijtkunst toont. In samenwerking met vooraanstaande Azerbeidzjaanse en internationale kunstenaars verbindt de expositie verleden en heden via ambacht, vorm, kleur en symboliek.

Onder de tentoongestelde werken bevinden zich interpretaties van klassieke Karabach Gasimushaghi- en Chalabi-tapijten, de exclusieve 3D-getextureerde serie Fruits in the Garden (geïnspireerd op de schilderijen van Samira Allahverdiyeva), en de wereldberoemde ontwerper Jan Kath, opgenomen in Architectural Digest’s Top 100 Designers van 2024.
De tentoonstelling omvat tevens een cultureel programma, met onder andere een openbare lezing over de symboliek en hedendaagse relevantie van Azerbeidzjaans tapijtweven, en een praktische masterclass waarin deelnemers knooptechnieken kunnen verkennen en zelf patronen weven aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
De expositie positioneert het Azerbeidzjaanse tapijt niet slechts als decoratief object, maar als cultureel fenomeen—een draad van de tijd die generaties verbindt en een samenleving in beweging weerspiegelt.
UNESCO Meesterwerk van het Immeratieel Erfgoed
Als erkenning van de historische en culturele betekenis, werden Azerbeidzjaanse tapijten in 2010 door UNESCO uitgeroepen tot Meesterwerk van het Immaterieel Erfgoed. Ze worden bewaard in gerenommeerde musea over de hele wereld, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York, USA, het Victoria and Albert Museum in Londen, Verenigd Konikrijk, het Louvre in Parijs, Frankrijk en het Museum voor Islamitische Kunst in Berlijn, Duitsland en vele andere musea over de hele wereld.
Inspiratiebron voor Nederlandse kunstenaars
Bij hun aankomst in Europa wisten Azerbeidzjaanse tapijten het publiek te betoveren. Ze werden al snel een essentieel element, niet alleen in koninklijke paleizen, maar ook in ceremoniële kunst. Ze dienden tevens als inspiratiebron voor beroemde Nederlandse kunstenaars zoals Jan van Eyck en Hans Memling. De invloed van deze tapijten is terug te zien in iconische werken, waaronder Madonna met Canon van der Paele (1436) van Jan van Eyck, Groeningemuseum, Brugge, België; Stilleven met een Kan en Bloemen (1485) en Portret van een Biddende Jongeman (recto) van Hans Memling, Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid, Spanje; Maagd van Jacob Floreins (ca. 1485), Louvre, Parijs, Frankrijk; en Klein Drieluik van Johannes de Doper (1485–1490), Kunsthistorisches Museum, Wenen, Oostenrijk.
De ambassade van de Republiek Azerbeidzjan nodigt iedereen van harte uit om het rijke culturele erfgoed en het artistieke meesterschap van het Azerbeidzjaanse tapijtweven te ontdekken tijdens deze bijzondere tentoonstelling in het Atrium Den Haag.

 Bezoek atriumcityhall.nl

Foto: De Pracht van Azerbeidzjaanse Tapijten - Leren door Kunst.
Foto: De Pracht van Azerbeidzjaanse Tapijten - Leren door Kunst.
Foto: Madonna met kanunnik Joris van der Paele door Jan van Eyck. Jaartal rond 1436. Groeningemuseum
Foto: Madonna met kanunnik Joris van der Paele door Jan van Eyck. Jaartal rond 1436. Groeningemuseum