Rosette & Baron




In een koopmanshuis vol verhuisdozen en lakens begint een jong stel aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. Al snel ontdekken ze dat er in hun huis ooit een tot slaafgemaakt gezin uit de Oost woonde. Met een kind op komst en hun nieuwe onderkomen vol geschiedenis, spelen er vragen op over hun eigen Indische achtergrond.
Zij duikt in het koloniale verleden en ziet een kans om haar Indische achtergrond te omarmen. Hij wil het verleden juist laten rusten, omdat hij de pijnlijke erfenis die het oproept liever links laat liggen. Als zij ontdekt dat een aantal gezinsleden op een schilderij zijn afgebeeld en meer wil weten wat er met dat gezin is gebeurd, groeit de spanning tussen hen. Weegt dit verleden op hun toekomst als gezin? Het huis vormt een poort naar een verleden van de slavernij in Indonesië en toont hoe die geschiedenis met Alkmaar verbonden is.
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Aanleiding voor deze voorstelling is het olieverfschilderij ‘Maaltijd met Julius Schelto van Aitzema, Sara van der Broek, gasten en bedienden’ uit 1697 van Gerard Wigmana, waarop Rosette en haar zoon Philander zijn afgebeeld. Rosette werd met haar man Baron meegenomen naar Alkmaar, waar zij verbleef op de Mient. Omdat er nog relatief weinig verhalen verteld worden over het slavernijverleden uit de Oost (Indonesië), ging Koen Verheijden op onderzoek uit om dit verhaal te kunnen vertellen. De voorstelling is gebaseerd op het waargebeurde verhaal en archiefmateriaal van Rosette van Saumbawa en Baron van Bengalen, die in 1689 gedwongen werden om mee naar Alkmaar te verhuizen.
Historische plekken in Alkmaar

Je ervaring begint bij het woonhuis van Rosette, aan de Mient. Vandaar brengen we je al wandelend in de wereld van Rosette en Baron toen zij hier in Alkmaar kwamen. Ontdek met ons waar het Indonesische verleden zich in Alkmaar bevindt.

 Bezoek www.karavaan.nl

FOTO: KEITH MONTGOMERY
FOTO: KEITH MONTGOMERY