In de Tweede Wereldoorlog vonden tienduizenden evacués in Friesland tijdelijk een tweede thuis. Talloze gastgezinnen openden hun deuren - en soms hun harten - voor deze ontheemde gezinnen. Families uit onder meer Roermond, Arnhem en IJmuiden moesten halsoverkop hun huis verlaten, omdat de Duitse bezetter ze daartoe dwong. Na een zware reis kwamen ze in een vreemde omgeving terecht.
Hoe verliep het contact tussen de veelal protestantse plattelandsgezinnen met de stadse kinderen uit het westen en de roomse families uit het zuiden? Wonderwel, blijkt uit vele ontroerende reacties. Veel ging goed, niet alles. Vaak bleef het contact jarenlang bestaan. Dat de bijzondere periode nog altijd een rol in families van beide kanten speelt, laten de foto’s van ontmoetingen zien en de verhalen die overgeleverd zijn aan volgende generaties.
In de tentoonstelling Twadde Thús staan verhalen van enkele evacués centraal. Waarom moesten ze vertrekken, hoe verliep hun reis, hoe ervaarden ze hun verblijf? Wat troffen ze aan bij thuiskomst en hielden gast en gastgezin na de oorlog contact? Ontdek het aan de hand van verhalen, foto’s en persoonlijke eigendommen.
De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van Tresoar. Gratis entree. De expositie staat tot en met 30 september.
Twadde Thús | Evacués en hun Friese gastgezinnen

Campagnebeeld expositie, foto Tresoar

Campagnebeeld expositie, foto Tresoar