Openluchtmuseum Draaiorgeldag




» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op zondag 6 juni a.s. vindt in het Nederlands Openluchtmuseum de jaarlijkse draaiorgeldag plaats. Bijzondere gast is draaiorgel De Cello (Carl Frei, 1927) dat na ruim veertig jaar in Canada terugkeerde op Nederlandse bodem. Na een even noodzakelijke als ingrijpende restauratie wordt De Cello op 6 juni om 12.00 uur feestelijk in gebruik genomen. Het eerste boek wordt gedraaid door niemand minder dan oud-minister Ronald Plasterk.

***De Cello, cultureel erfgoed terug van weggeweest***
Een bijzondere gast is draaiorgel de Cello dat na een verblijf van 41 jaar in Canada voor het eerst weer in Nederland te horen zal zijn. Het orgel, dat in 1927 door Carl Frei te Breda werd gebouwd, was vroeger zeer bekend in Amsterdam. In 1967 werd de Cello geëxporteerd naar Canada. Daar deed het dienst als muzikale omlijsting van de klompen- en tulpenfeesten die door Nederlandse emigranten werden georganiseerd. Het Canadese klimaat en gebrek aan vakkundig onderhoud deden het pierement echter geen goed en al snel speelde het niet meer naar behoren. Een volledige restauratie bleek noodzakelijk. In 2008 stemde de Dutch Canadian Club in Edmonton in met een ruil van de Cello voor een minder kwetsbaar draaiorgel. Het NFD bemiddelde bij deze ruil en maakte de restauratie van de Cello financieel mogelijk.

***“Remigrant” wordt feestelijk onthaald***
De Cello is het eerste waardevolle Nederlandse pierement dat na export terugkeert naar ons land. Op zondag 6 juni 2010 zal het orgel na lange tijd zijn klanken weer laten horen.
Om 12.00 uur zal De Cello op het Entreeplein in het Openluchtmuseum feestelijk in gebruik worden genomen in aanwezigheid van o.a. oud-minister dr. Ronald Plasterk, prof. dr. Bob Smalhout en voormalig Tweede Kamerlid mw. Anne Lize van der Stoel. Al deze mensen dragen het werk van het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud een warm hart toe.

***Genieten van draaiorgelmuziek***
Verspreid over het museumpark zijn vele bijzondere orgels te bewonderen die met steun van het NFD zijn gerestaureerd. Bezoekers luisteren naar de Lekkerkerker (1926-Carl Frei, een beschermd roerend cultuurmonument), de Buffel en het Schapekopje. Vaste gasten als de Lange Gavioli (1898 -Gavioli) en de Korsikaan zijn van de partij en ook de Wellershaus (kermisorgel 1890) en de 36er Ruth uit 1906 zijn te zien en te horen. Dansorgel de Blauwe Mortier (1913) uit de vaste collectie van het Nederlands Openluchtmuseum speelt in het souterrain van het Entreepaviljoen.

De draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum is een unieke dag voor draaiorgelliefhebbers en andere museumbezoekers.

 Bezoek www.openluchtmuseum.nl

Openluchtmuseum Draaiorgeldag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.