Vesting Bourtange werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf de bastions kon je in alle richtingen uitkijken naar vijanden. Of eigenlijk naar hoe vijandelijke troepen troosteloos wegzakten in het omringende moeras. Een eeuw later werd Bourtange beroemd door Kapitein Prott. De vijandelijke bisschop Bernard van Galen, in Groningen beter bekend als Bommen Berend, probeerde Prott om te kopen met een gouden bombardement: een bod van 200.000 guldens of een adellijk landgoed in Westfalen. Volgens de verhalen was het antwoord van Prott duidelijk: 200.000 kogels kun je krijgen! Bourtange doorstond de daaropvolgende aanval en de vijand kon niet anders dan afdruipen.
Bewoonde geschiedenis
Bourtange is volledig hersteld naar de situatie van die tijd, inclusief wallen, grachten en roodgeverfde ophaalbruggen. Het heldhaftige optreden van Prott wordt nog ieder jaar met een veldslag nagespeeld. Maar daarnaast is Bourtange ook gewoon een dorp met moderne inwoners. En dat was vroeger precies zo. In de vesting woonden militairen met hun gezin en burgers die met van alles hielpen. Veel van de gebouwen die er toen waren zijn ook nu nog van binnen te bekijken. De school, de kerk en de molen: een bezoek aan de oude vesting is een ware reis terug in de tijd.
Een reis door de tijd
Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met Vesting Bourtange, de vesting die nooit ingenomen werd. Wanneer je een bezoek brengt aan Bourtange kun je je de hele dag vermaken. Zo ontdek je Bourtange met verschillende wandelroutes, zijn er allerlei winkels en horecagelegenheden n is er een ouderwetse kaarsenmakerij te vinden. Daarnaast worden er regelmatig spectaculaire evenementen georganiseerd. Van diverse markten tot realistisch nagespeelde veldslagen. Liever in de geschiedenis van de vestingstad duiken? Je kunt hier niet n maar meerdere musea bezoeken. Overal maak je een indrukwekkende reis door de tijd. Sluit de dag af in een heuse bedstee midden in de vesting en maak ook s nachts mee hoe het er hier vroeger aan toe ging. En schrik niet van de knal, want op zondagmiddag om 15.00 uur wordt hier het oude kanon nog steeds afgeschoten (april t/m september).Bourtange is volledig hersteld naar de situatie van die tijd, inclusief wallen, grachten en roodgeverfde ophaalbruggen. Het heldhaftige optreden van Prott wordt nog ieder jaar met een veldslag nagespeeld. Maar daarnaast is Bourtange ook gewoon een dorp met moderne inwoners. En dat was vroeger precies zo. In de vesting woonden militairen met hun gezin en burgers die met van alles hielpen. Veel van de gebouwen die er toen waren zijn ook nu nog van binnen te bekijken. De school, de kerk en de molen: een bezoek aan de oude vesting is een ware reis terug in de tijd.
Een reis door de tijd