door

Bijzondere Hollanders

Overzichtstentoonstelling van zeventiende eeuwse portretschilderkunst

archief oud artikel 7 november 2007 Den Haag, Zuid-Holland Het Mauritshuis in Den Haag toont dit najaar een bijzondere overzichtstentoonstelling van de Nederlandse portretschilderkunst in de Gouden Eeuw. Veel van de doeken zijn geleend van musea over de hele wereld. De tentoonstelling 'Hollanders in beeld' brengt niet alleen de Nederlandse schilders uit die tijd mooi in beeld, maar ook de mensen die zich lieten portretteren. De indrukwekkende verzameling is tot 13 januari 2008 te zien.

Nooit eerder werden er zoveel portretten geschilderd van burgers in allerlei rangen en standen, als in de zeventiende eeuw. Het ging veel mensen zo voor de wind, dat ze het zich konden veroorloven om zich door een schilder te laten portretteren. Een portret laten schilderen was namelijk alleen weggelegd voor de allerrijksten, omdat het zo'n kostbare aangelegenheid was. In Nederland waren er in die tijd ongekend veel getalenteerde schilders, zoals Rembrandt en Frans Hals. Het Mauritshuis heeft 65 meesterwerken samengebracht in de 'Hollanders in beeld'. De doeken zijn geleend van ruim dertig verschillende musea en particuliere collecties in Europa en de VS. Het is ruim vijftig jaar geleden dat er voor het laatst een overzichtstentoonstelling aan dit onderwerp werd gewijd.

Bont gezelschap

Op de bovenste verdieping van het museum staan bezoekers zich te verdringen voor de bekendste werken, zoals het portret van Michiel de Ruyter. Sommige bezoekers zijn zo onder de indruk, dat ze vlak voor het doek staan en de verf haast kunnen ruiken. Van twee kanten snellen suppoosten toe. Het is erg druk. Er zijn ouderen, Nederlanders, buitenlandse toeristen en jongeren. Kinderen maken voor een schoolopdracht schetsen van een paar schilderijen. Blijkbaar is er veel interesse in de tentoonstelling, want voor de kassa staat nog een rij bezoekers te wachten. Niet alleen de bezoekers vormen een bont gezelschap, maar ook de schilders en de mensen die zich vier eeuwen geleden lieten portretteren. Er hangen heel statige portretten van belangrijke mannen die plechtig kijken. Ook hangen er lieve schilderijen van gezinnen die hand in hand staan. De naam 'Hollanders in beeld' slaat daarom ook niet alleen op de Nederlandse schilders, maar ook over de Hollanders die op de doeken staan. Een echte blikvanger is het portret van Jan Six, geschilderd door Rembrandt. Het doek is nog altijd in het bezit van de Amsterdamse familie Six. Frits Duparc, directeur van het Mauritshuis, is helemaal ondersteboven van dit doek. "Portret van Jan Six is niet alleen Rembrandts mooiste portret of het mooiste portret van de zeventiende eeuw. Nee, het is voor mij het allermooiste portret in de wereld. Ik heb er jaren van gedroomd dit schilderij een keer in het Mauritshuis te kunnen tonen."

Bijzonder

Als bezoeker bekruipt je een merkwaardig gevoel als je zo tussen al die portretten van succesvolle en beroemde mensen loopt, die op hun beurt weer zijn geschilderd door beroemde schilders. Sommige bezoeker praten over de doeken alsof ze een modecatalogus doorbladeren. "Wat een schitterende stof", zegt een vrouw tegen een paar vriendinnen. "Je zou maar in zo'n korset moeten lopen..." Dat hoort ook bij de tentoonstelling: het geeft niet alleen een beeld van de kunst uit die tijd, maar ook over het sociale en politieke leven, over mode en over aanzien. Alle bezoekers krijgen gratis een koptelefoon mee. Hiermee krijgt de bezoeker een achtergrondverhaal bij de schilderijen. Mede hierdoor komen de doeken enorm tot leven. 'Hollanders in beeld' is de moeite van het bezoeken zeker waard, al is het alleen al om schilderijen als 'Portret van Jan Six' te zien, die bij privé-collecties horen en anders nooit te zien zijn.

Recensie - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 november 2007 - 4233

Activiteiten Mauritshuis

Nu te bezoeken

Het verdwenen museum


Van 12 september 2024 tot en met 5 januari 2025 organiseert het Mauritshuis de tentoonstelling Het verdwenen museum. Ruim 120 objecten worden bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van...