door

Beestachtige Tassen

Een beestje in de tas of op de tas

archief oud artikel 18 maart 2009 Amsterdam, Noord-Holland Wilt u een tas van de olifant, krokodil, pad, kat, ijsvogel, gordeldier of draagt u liever een etui van een springbok? Vroeger zal dat geen gekke vraag geweest zijn, want in de tentoonstelling 'Beestachtige tassen' is te zien dat bijna elk dier wel 'geschikt' was voor een leuk tasje.

Dieren als inspiratiebron

Vroeger werden veel tassen gemaakt van dierenhuiden. "Tegenwoordig durven mensen er niet meer mee te lopen", vertelt directeur en tassenliefhebster Sigrid Ivo. "Daarom hebben veel mensen hun dierlijke tassen bij ons ingeleverd". Maar er zijn niet alleen tassen te zien die gemaakt zijn van dieren in de tentoonstelling 'Beestachtige Tassen' in Tassenmuseum Hendrikje,. Veel ontwerpers, van vroeger tot nu, gebruikten dieren als inspiratiebron.

De tentoonstelling 'Beestachtige Tassen' is nog tot en met 23 augustus 2009 te zien.

Haaientas

Een hoogtepunt van de tijdelijke tentoonstelling zijn wel de haaientassen van Robert Tenten. Tot in detail is een bloeddorstige haai vermaakt tot een choquerende draagtas. Het bloed op de tanden, de littekens op de huid van het bundeltje, en de hap uit zijn vin, maken het beeld compleet. Het is een superorigineel idee. "De ontwerper belde ons met de vraag of hij bij ons kon exposeren. Op dat moment waren wij net bezig met het voorbereiden van de tentoonstelling Beestachtige Tassen, en daar paste deze tas mooi in."

Vistasje

De tassen van Evelyn van Oosterhout zijn ook van de partij in de tijdelijke expositie. Zij is een bekende tassenontwerperster met vaak bizarre ideeën. Zo heeft zij een te gek handtasje gemaakt van brasem(vis) met een ouderwetse zilveren sluiting. De staart en de schubben van de vis zijn nog te zien aan de buitenkant van de tas. In dezelfde collectie hangt in het Tassenmuseum Hendrikje ook een grotere open tas van brasem met een voering van hazenbont. "Die tas stonk nog toen we hem in de vitrine hingen", aldus Sigrid.

Recalcitrant

Sigrid Ivo weet dat zij met 'Beestachtige Tassen' een extravagante en recalcitrante tentoonstelling neerzet. "De eerste brief moet nog komen", zegt ze nonchalant. Maar het gaat in het museum niet alleen om het laten zien van een paar tassen. In dit museum wordt de geschiedenis van de tas vertelt. Aan de tas is duidelijk te zien wanneer de industrialisatie inzette, wanneer de mannen broekzakken kregen en er zijn ook allerlei historische hoogtepunten afgebeeld op tassen. "Bijvoorbeeld dit tasje", Sigrid wijst naar een klein met kralen gebreid tasje, "er staat de eerste giraffe op die in Frankrijk aan land kwam."

Enige tassenmuseum in de wereld

Als men het grote pand aan de Herengracht voorbij loopt, doet niets de voorbijganger vermoeden dat er zo’n bijzonder museum achter de gevel schuil gaat. "Dit is eigenlijk het enige tassenmuseum in de wereld." Hiermee bedoelt Sigrid dat het Tassenmuseum Hendrikje als enige museum vertelt over de geschiedenis van de tas aan de hand van een vierduizend items tellende collectie. Er zijn namelijk wel andere kleinere tassencollecties, maar die richten zich op één bepaald merk, "dat is een hele andere manier van verzamelen."

Aan de Herengracht

Maar het pand is ook zeker het bewonderen waard. Het Tassenmuseum is nog maar twee jaar gevestigd in dit zeventiende eeuwse grachtenpand. Dankzij een geldschietende sponsor konden zij dit pand kopen en helemaal restaureren. Het is een adembenemend project dat tot in de puntjes is uitgewerkt. Een museum speciaal voor vrouwen. Dat is alleen al te zien aan de prachtige bloemen in de verschillende vertrekken. De geur van de oogverblinde lelies verspreidt zich door het pand en geeft een gevoel van thuiskomen. De heerlijke tuin en de gelegenheid om hier een fantastische high tea te nuttigen maken dit museum tot een nog niet ontdekt pareltje tussen de Amsterdamse musea.

Foto 1. Een tas gemaakt van een gordeldier. Foto: Leo Potma
Foto 2. Flamingo's als inspiratiebron. Foto: Leo Potma
Foto 3. Een prachtige uil op de tas. Foto: Leo Potma
Foto 4. Een tas decoreerd met pauwenveren. Foto: Leo Potma
Foto 5. De inmiddels bekende haaientas. Een bijzonder verschijning. Foto: Leo Potma
Foto 6. Een poedel aan de lijn/tas. Foto: Leo Potma
Foto 7. Een nertsentas. Foto: Leo Potma

Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 maart 2009 - 2635