door

Kom op stoom in Hoorn

Museumstoomtram Hoorn - Medemblik is een levend museum

archief oud artikel 9 augustus 2011 Geschiedenis Hoorn, Noord-Holland De gouden deurgrepen van de postwagon glimmen in de zon, maar ze glimmen niet half zo mooi als de rode wangen van de postsorteerder. Hij glimt van trots en geeft schoorvoetend toe: "Ik ben hier vanmorgen wat eerder gekomen, zodat ik de boel nog mooi kon oppoetsen."

Het is een zonnige dag in Hoorn. Ook in Medemblik - eindbestemming van de historische stoomtram - schijnt de zon weldadig. Een perfecte dag voor een ritje met de museumstoomtram. Rene van den Broeke is één van de betaalde krachten van de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik. Liefde voor treinen zit in de familie: "Mijn moeder verzorgt onder meer Ot & Sien verkleedpartijtjes in deze treinen en mijn broer werkt als vrijwilliger in de werkplaats".

"Alles wat je hier ziet, functioneert nog precies zo als vroeger", zegt Rene van den Broeke. Met 'vroeger' bedoelt hij zo'n honderdvijftig jaar geleden. "Vanaf 1860 kwamen er in Nederland grotere en kleinere tramverbindingen, vaak op eigen initiatief gestart. De tramverbinding Hoorn - Medemblik was een initiatief van welvarende lokale ondernemers en begon in 1887." Sinds 1968 is het traject in handen van Museumstoomtram Hoorn - Medemblik.

Stapel op stoom

"Kom mee aan boord", zegt Rene. Met twee uitgemeten passen stapt hij vanaf het pittoreske station in de antieke wagon. Een conducteur heet de hele coupé hartelijk welkom. Ook zijn wangen glimmen van trots. Misschien is het meer dan trots; de glimmende wangen hebben vast te maken met de liefde voor stoomtrams. De conducteur is één van de vele vrijwilligers, net als de postsorteerder, de machinist, de kolenschepper, de stationschef, de Ot & Sien verkleedmoeder van Rene en al die andere vrijwilligers. En allemaal glimmen ze van trots.

Alle kinderen in de coupé kijken verrukt op als de locomotief luidruchtig fluit en sist. Ook de ouders en grootouders van de kinderen gaan er eens extra goed voor zitten.
De stationschef wuift de tram en al zijn passagiers na, terwijl de stoomlocomotief stukje bij beetje op gang komt.

Bijzondere verschijning

Het prachtige West-Friese landschap trekt met dertig kilometer per uur voorbij. Bij iedere spoorwegovergang laat de machinist de locomotief hard en schel fluiten. 'Fuuuuuuuut, fuuuuuut'. En telkens weer wuiven de auto's en fietsers vanaf de weg naar de trampassagiers.

Tussenstop

De zon schijnt nog heerlijk als twee trams elkaar halverwege het traject ontmoeten. Tijd voor alle passagiers om even uit te stappen en het oude stationnetje van Wognum te bekijken. De stationschef geeft graag uitleg aan geïnteresseerden, terwijl de kinderen een vrachtarbeider helpen om de kratten uit zijn bakfiets over te laden in de goederenwagon.

Levend museum

Een ritje in de museumstoomtram lijkt in bijna niets op een gewoon museumbezoek. Het is geen stoffige momentopname uit de geschiedenis. Integendeel: de geschiedenis leeft! De stoommachines puffen en fluiten, de stoker schept kilo's kolen in de ketel en de passagiers ervaren alles: de geur van smeerolie en steenkool en de karakteristieke klank van de voortsjokkende stoomlocomotief. De zon schijnt fel in de glimmende gouden knopen van de zwarte jas van de conducteur. Ook zijn wangen glimmen nog steeds, net als de wangen van de passagiers, die zichtbaar genieten.

Na aankomst in Medemblik hoeft het bezoek nog niet voorbij te zijn: vanaf Medemblik vaart er een boot naar Enkhuizen. Vooral met mooi weer is dat een aanrader. Eenmaal in Enkhuizen is er ook weer van alles te doen: bezoek het Zuiderzeemuseum, Museum de Oude Bakkerij of maak een mooie wandeling.

Foto 1. De conducteur in gesprek met de postsorteerder. Foto's: DagjeWeg.NL, Johannes Baas
Foto 2. Kinderen vinden het ritje machtig interessant. Als ze willen, mogen ze zelfs een poosje meerijden met de machinist.
Foto 3. In Wognum passeren de twee trams uit beide richtingen elkaar. Het publiek stapt er uit om een kijkje te nemen op het antieke station.
Foto 4. Het mooie West-Friese landschap trekt langzaam aan de passagiers voorbij.
Foto 5. Kinderen helpen de vrachtarbeider om de kratten in te laden.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-10-26 13:00:13 · Gepubliceerd: 9 augustus 2011 - 6620