Nederlands Waterleidingmuseum in Utrecht
archief oud artikel 13 juli 2009 Utrecht, Utrecht 1,500 palets frisdrank, 1,5 miljoen liter water. In de oudste watertoren van Utrecht sta je onder een machtig waterreservoir. Een leerzame tocht door het Nederlands Waterleidingmuseum eindigt in de top van de 40 meter hoge toren. Ervaar spanning, druk en kou. Net als in de Titanic!
Wie aan het begin van zijn bezoek geen al te hoge verwachtingen heeft van dit 'torentje', komt bedrogen uit. Binnen de muren van het kolossale bouwwerk ontvouwt zich een immens stelsel van pijpen, leidingen en machines. Techniek die decennia lang de bevolking van water voorzag, werkt nog steeds, zonder een krimp te geven.
Overbodig
De komst van moderne pompen heeft de oorspronkelijke werking van de watertoren echter overbodig gemaakt. Steeds meer watertorens krijgen een monumentale functie. De Utrechtse watertoren op de Lauwerhof is echter nog steeds in gebruik. Sinds 1983 geeft het ook onderdak aan het Nederlands Waterleidingmuseum.
Het museum biedt je een unieke kans om kennis te maken met de drinkwatervoorziening in Nederland. Hoeveel mensen weten eigenlijk nog hoe het water uiteindelijk uit de kraan komt? Het Waterleidingmuseum opent je ogen.
Leidingwater
Op de verschillende etages van de 'andere toren van Utrecht' wordt op verrassende manier antwoord gegeven op dergelijke vragen. Aan de hand van onder meer schilderijen, foto's en kunstwerken. Op verzoek vertelt een gids tijdens een rondleiding de geschiedenis van leidingwater. Leuk gegeven is dat alle vrijwilligers van het Waterleidingmuseum voor een drinkwaterbedrijf hebben gewerkt. Iedere gids heeft zo zijn eigen verhaal.
De verdiepingen zijn sfeervol ingericht, doordat het authentieke karakter van het gebouw bewaard is gebleven. Kennen we de fittersauto nog? Deze oude mobiele werkplaats van golfplaat vind je compleet ingericht in het museum. Er liggen allerlei gereedschappen. Een trapje hoger is er aandacht voor de historie van hygiëne. Kranen, badkuipen, toiletpotten… Er staat zelfs een heuse po-stoel, inclusief 'behoefte'. Ooit geweten dat deze vroeger in de woonkamer stond te stinken?
Titanic
Voor de grande finale moet je naar de bovenste etage van de watertoren. Hier sta je onder het reservoir met een onvoorstelbare inhoud van maar liefst 1,5 miljoen liter water. De kou slaat je om de oren. Het grijze staal en de grote wielen geven je het idee dat je in de Titanic bent beland. Zodra je afgekoeld bent, geniet je van het prachtige uitzicht over de stad. De vele doorkijkjes in het trappenhuis geven je goed zicht op de Domtoren, die fier boven Utrecht uitsteekt.
Buiten het hoge informatieve gehalte is een bezoekje aan het Nederlands Waterleidingmuseum een groot avontuur. Alle credits voor het succes gaan naar de unieke Utrechtse watertoren. Zonder dit symbool voor schoon drinkwater zou het Waterleidingmuseum niet de body hebben gehad die het nu heeft. Het gebouw sterft volgens de maatstaven van de tijd misschien uit, maar dankzij het levende water behoudt het zijn kracht.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-09-11 16:43:48 · Gepubliceerd: 13 juli 2009 - 3981