Sport en doping vaak in één zin
archief oud artikel 14 december 2009 Gouda, Zuid-Holland Vorig jaar zomer, 13 juli 2009, topturner Yuri van Gelder biecht tijdens een persconferentie op dat hij cocaïne heeft gebruikt. Tijdens een dopingcontrole werd hij betrapt. Doping en sport wordt tegenwoordig vaak in één zin uitgesproken. MuseumgoudA springt hier handig op in met hun tentoonstelling Doping! Van EPO tot anabole steroïden en van cocaïne tot gendoping. Winnen, dat is wat elke topsporter wil. En soms moeten ze daarbij een handje worden geholpen.
De tentoonstelling begint bij de legendarische beelden van Tommy Simpson. De eerste sporter die betrapt werd op doping. Tijdens de zeer warme 13de juli 1967 viel Simpson 1,4 km voor de top van de berg van zijn fiets. Zijn sportbestuurder zette hem er weer op, maar Simpson viel opnieuw. Hij raakte bewusteloos, werd met een helikopter naar het ziekenhuis in Avignon gevlogen. Later werd amfetamine in zijn bloed gevonden. "Er werd hiervoor slecht tot nooit gecontroleerd op doping", vertelt museumdirecteur Ranti Tjan. "En er was ook geen lijst met verboden middelen. Simpson's dood bracht hier verandering in en daaruit ontstond de Anti-Doping Code. Een lijst met alle verboden middelen". Het zijn er zoveel, dat de lijst inmiddels uitgegroeid is tot een boek.
Dopingautoriteit
Onderdeel van MuseumgoudA is het Nationaal Farmaceutisch Museum. Hierdoor werkt het museum nauw samen met de Dopingautoriteit. "Door deze samenwerking ontstond het idee om iets te doen met doping", vertelt Tjan. "Want hoofdbestanddeel van doping zijn geneesmiddelen die misbruikt worden." De Dopingautoriteit neemt alle dopingmiddelen die gebruikt zijn door sporters in beslag en deze zijn ook gepresenteerd in de tentoonstelling. Alcohol, anabolen en Amfetamine zijn hier te zien en ook bijvoorbeeld de bètablokkers. "Deze worden vaak gebruikt door eindexamenleerlingen om rustig te worden", vertelt Tjan. "Het medicijn zorgt ervoor dat het hartritme constant wordt en blijft. Boogschieters maken gebruik van dit constante hartritme om zo te kunnen focussen op het doelwit. Bètablokkers worden door hen dan ook veel gebruikt."
Whereabouts
Om doping nog meer onder controle te hebben werkt de Dopingautoriteit nu zelfs met whereabouts. "Sporters moeten door middel van deze whereabouts op elk moment van de dag laten weten waar ze zijn", vertelt Tjan. "Zo kunnen ze ook buiten de wedstrijden om gecontroleerd worden op doping." Deze controle kan ver gaan. Het 13-jarige schaatstalent Dominque Lommers moet van de Dopingautoriteit ook haar volledige dagschema aanleveren. Maar haar vader vindt dit grote onzin. "Wij zullen onze kinderen nooit onder deze voorwaarden laten rijden. Als wij akkoord gaan, zouden wij beslissen dat onze dochter van 13 jaar 24 uur per dag onder vuur kan komen te liggen van een sportbond. Geen enkele ouder geeft de vrijheid van zijn kind aan een sportbond", aldus Lommers in een reactie aan de Gelderlander. Eind november trok de Dopingautoriteit de eis in.
Van Heidi tot Andreas
Nederland houdt zich het liefst verre van het gebruik van doping, Maar bij ons buurland Duitsland is dat nog wel eens anders geweest. In de tijd van de DDR (Duitse Democratische Republiek) stond het gebruik van doping zelfs in het staatsplan. "Het belangrijkste als Duitse sporter was winnen", vertelt Tjan. "Hoe je dat deed en wat je ervoor nodig had, maakte niet uit." Bij dit stuk van de tentoonstelling wordt een documentaire getoond over de Duitse kogelstootster Heidi Krieger. In 1986 won zij een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen. Om deze prestatie te kunnen leveren kreeg zij regelmatig anabole steroïden toegediend. Deze doping heeft haar lichaam zodanig aangetast dat ze zich heeft laten ombouwen tot man en nu door het leven gaat als Andreas.
Doping kan volgens Tjan nooit helemaal verdwijnen. "Het begon met EPO, dat was eerst ook niet traceerbaar. Nu is gendoping iets nieuws in de dopingindustrie. De verandering van genen om tot betere prestaties te komen. Maar net als EPO zal dat ook ooit weer ontdekt worden en dan komt er weer iets nieuws", legt Tjan uit.
Documentaires, campagnes, geschiedenis en dopingmiddelen: alles over Doping! en de gevolgen daarvan is nog te zien tot en met 28 februari in MuseumgoudA.
Wat schreef DagjeWeg.NL eerder over Gouda:
Museum Gouda digitaliseert collectie
Goudse glorie uitbundig gevierd
Historie Gouda is goud waard
Foto 2. Dopingmiddelen in beslag genomen door de Dopingautoriteit.
Foto: Sifra Kriek Foto 3. De Anti-Doping Code, ontstaan in 1967.
Foto: Sifra Kriek Foto 4. Andreas Krieger toen hij nog Heidi heette.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 december 2009 - 1573
Activiteiten Museum Gouda
Nu te bezoeken
Susanna – Van Middeleeuwen tot MeToo
In het eeuwenoude verhaal over Susanna en de ouderlingen proberen twee machtige mannen de badende Susanna te chanteren. Als zij niet toegeeft aan hun avances, zullen ze haar beschuldigen van...
Susanna
Een naakte vrouw, talloze malen geschilderd. Beeldschone kunstwerken. Maar wat zien we eigenlijk op deze beroemde schilderijen en tekeningen? Museum Gouda neemt je deze winter mee in de verbeelding...