door

Op zoek naar sneeuw

Door de klimaatverandering verdwijnen populaire ski-oorden

archief oud artikel 15 december 2009 Gaan we in de toekomst voor sneeuw naar Israël of Marokko? In het SnowFuture rapport, van reisverzekeraar Churchill, blijkt dat de effecten van klimaatverandering leiden tot het verdwijnen van vele skibestemmingen in Europa. Alleen de pistes boven 1500 meter kunnen in 2050 nog op sneeuwval rekenen.

In de jaren tot aan 2050 zal ongeveer 63% van de Europese wintersportplaatsen verdwijnen. Alles wat onder de 1500 meter ligt zal geen faciliteiten voor de wintersport meer kunnen bieden. Het populaire wintersportoord Kleinwalsertal in Oostenrijk zou daardoor helemaal verdwijnen. Ook Les Trois Vallees, de bekende wintersportbestemming in Frankrijk verliest 50% van de pistes met een lagere ligging. Waar moeten de skiërs en snowboarders dan hun sport beoefenen?

Nieuwe bestemmingen?

Wintersportliefhebbers moeten op zoek naar nieuwe bestemmingen, die wel sneeuwzekerheid bieden. Chili, China, Nieuw-Zeeland, Israël, India, Marokko en Zuid-Afrika zijn enkele opties, die de Britse verzekeraar Churchill noemt. Deze gebieden liggen een stuk hoger: van 2.075 tot 5.000 meter. Maar hoe komt het eigenlijk dat er steeds minder sneeuw valt? De oorzaak van het verdwijnen van de sneeuw is de uitstoot van broeikasgassen, als CO2 en methaan. De aarde warmt door deze gassen sneller op dan normaal is - de verwachting is dat het aan het eind van deze eeuw drie graden warmer is. Door de warmte en het smelten van het ijs stijgt ook de zeespiegel. Dit veroorzaakt veel problemen, zoals overstromingen. Ook zoet water wordt schaarser, omdat veel mensen een groot deel uit het smeltwater van sneeuw en ijs halen.

Voorbeelden

De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika is een voorbeeld van de opwarming van de aarde. Volgens onderzoekers verdween sinds 1912 ongeveer tachtig procent van het ijs op de berg. Niet alle onderzoekers denken dat dit door de klimaatverandering komt. Een kleine groep onderzoekers wijt het smelten van het ijs op de Kilimanjaro aan natuurlijke klimaatschommelingen. Toch is 99% van de wetenschappers het er over eens dat de mens verantwoordelijk is voor de extra opwarming van de aarde.

300 kilometer op ski's

Save Our Snow is een stichting die actie voert om de sneeuw te behouden. Het gaat de organisatie daarbij niet per se om de pistes, maar om het behoud van zoet water. Het smelten van sneeuw en ijs zorgt voor bijna de helft van al het water dat we nodig hebben. Als de gletsjers smelten verdwijnt ook drinkwater. Alison Gannett, kampioen extreme free-skiing is de oprichtster van de stichting. Om aandacht te vragen voor Save Our Snow liep ze meer dan 300 kilometer op ski's. Van Londen liep ze naar Brussel, om daar in de Climate Change Express te stappen. Deze trein brengt milieuactivisten en onderhandelaars naar Kopenhagen, waar de klimaattop plaatsvindt.

Alison Gannett over haar carrière en Save Our Snow

Klimaattop Kopenhagen

Tijdens de klimaattop in Kopenhagen komen van 7 tot 18 december wereldleiders bij elkaar om een nieuw klimaatverdrag op te stellen. Dit wordt de opvolger van het Kyoto-protocol, een verdrag van industrielanden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Nederland heeft inmiddels tijdens de klimaattop 300 miljoen beloofd om het klimaatprobleem te bestrijden. In totaal betalen de 27 EU-landen 7,2 miljard euro. Dit geld wordt gebruikt om plannen te maken voor het verminderen van de CO2-uitstoot in de wereld. Na 2012 is nog veel meer geld nodig.

Een steentje bijdragen?

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt 10.469 kilo CO2 per jaar, door autorijden, verwarming, elektriciteit en vliegreizen. Een steentje bijdragen om de uitstoot van CO2 te beperken? Met deze eenvoudige tips maak je het verschil.

  1. Isoleer je huis. Hierdoor gaat er minder warmte verloren.
  2. Stook verstandig. Zet de verwarming één graad lager en kies voor een energiezuinige ketel.
  3. Vervang gloeilampen voor LED-lampen.
  4. Minder vliegen. Kies voor één langere vakantie in plaats van meerdere korte vakanties.

Nog meer tips?

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 december 2009 - 797