Blaren zijn onvermijdelijk tussen Ede en Wageningen
archief oud artikel 14 april 2010 Natuur Ede, Gelderland 'De paden op, de lanen in. Vooruit met flinke pas!' En zo is het maar net. Met dit heerlijke lenteweer moet iedereen naar buiten. DagjeWeg.NL doet mee en wandelde met een NS-wandeling elf kilometer van Ede naar Wageningen!
Geschiedenisles
Pluizige konijntjes schieten voorbij en af en toe is er wat geritsel in de struiken te horen. Het blijft een raadsel wat daar loopt. Grote zandvlaktes en krakende bomen decoreren de weg. Maar de tocht gunt ook een blik in de geschiedenis. Ooit gehoord van de Celtic Fields? Dit gebied werd zo'n 2500 jaar geleden, in de IJzertijd, bewoond. Dat is nog te zien aan de vierkante akkers en grafheuvels. Ook de Wageningse Berg en de Veluwse beken zijn plekjes waar je echt even moet opletten. De beken op de Veluwe zijn ontstaan in de IJstijd, toen het smeltwater zich een weg zocht door de bevroren bodem. Veel beken zijn sprengenbeken. Dat zijn beken die oorspronkelijk zijn gegraven door de mens. Rondom de beken heerst een heerlijke serene rust. In de naastgelegen weilanden grazen wat paarden en kwetterende vogeltjes doorbreken de stilte.
Musea
De benenwagen heeft geen benzine nodig, maar wel rust en een kopje koffie. Loop daarom onderweg één van de musea binnen die ook op de route vermeld staan. In natuurvriendenhuis De Bosbeek en het kleine museum Tute Natura ontdek je alles over het bied rondom De Bosbeek. Bij het Landgoed Quadenoord kun je genieten van een Afrikaanse beeldenexpositie. Op de Wageningse Berg bevindt zich de prachtige botanische tuin Belmonte, met rododendrons, magnolia's en azaelea's. En het museum De Casteelse Poort geeft een beeld van de Wageningse geschiedenis. De koffie staat alvast klaar!
De middag vordert en het zonnetje schijnt feller door de bomen. Verdwalen is tijdens deze wandeltocht helaas onontkoombaar. Vier dikke beuken hadden zich verstopt en leken met opzet wandelaars drie keer hetzelfde rondje te laten lopen. Via een geïmproviseerde weg komt daar dan toch hotel-restaurant Nol in 't Bosch in zicht. Achter mij ligt al tien kilometer wandelen! Het landgoed Oranje Nassau's Oord is de volgende locatie waardoor de route gaat. Dit wandelgebied is een stuk drukker. Een groepje jongens laat door hun fietsen het zand opstuiven en een collega-wandelaar tuurt in de verte. Na een bocht doemt een grote verkeersweg op. Hier eindigt de 'kleine' route van 11 kilometer. Buslijnen 86 en 51 brengen vermoeide wandelaars vanaf bushalte Grotelaan weer terug naar het startpunt. De wandel-professionals lopen nog vijf kilometer door en eindigen bij Hotel de Wereld.
In de bus komt de damp van de schoenen af. Twee grote rode blaren prijken op de achterkant van mijn enkels. Maar het was het waard. Angsten zijn overwonnen, nieuwe plekken zijn ontdekt en er zijn weer heel wat calorieën verbrand. Op de website van de NS zijn ook veel positieve reacties te lezen. "Wij hebben deze wandeling tweede paasdag gedaan en vonden hem geweldig. Mooi deel door de bossen en als afsluiting een deel langs de uiterwaarden met prachtig uitzicht over de Rijn. Eén van de mooiste NS-wandelingen tot nu toe", zegt Marianne. Martijn vindt ook dat de route soms wat onduidelijk is. "Prachtige wandeling, zeker de moeite waard. Niettemin zeer matig bewegwijzerd in het middenstuk, paar keer verkeerd gelopen." Die vier dikke beuken deden het gewoon expres.
Tips
- Ga niet alleen op pad, tenzij je houdt van de rust en niet bang bent voor verlaten bossen.
- Zorg voor voldoende drinken en eten. Pas na 10 kilometer komt de eerste horeca-voorziening in beeld.
- Neem een kaart mee. Als je verdwaalt, kun je op de kaart altijd de goede weg terugvinden.
- Zorg voor goede schoenen en neem pleisters mee. Wandelen is topsport.
- Geniet van de omgeving en houd je niet alleen bezig met het vinden van de goede weg.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-03-17 09:42:01 · Gepubliceerd: 14 april 2010 - 2949