Proef het beste bier in Nijmegen
archief oud artikel 31 mei 2010 Cultuur Nijmegen, Gelderland "Beter goed gemaakt, eenvoudig bier dan slechte wijn." Hier spreekt een bierbrouwer in hart en nieren. Herm Hegger is al dertig jaar bierbrouwer en nog steeds verliefd op het vak. In Stadsbrouwerij de Hemel in Nijmegen wordt het goudgele gerstenat gebrouwen, gedronken en ontdekken bezoekers tijdens een rondleiding het geheim van het alcoholische wonder.
"Toen ik veertien jaar was, wist ik het meteen", vertelt Hegger en zijn ogen beginnen te stralen. "Ik deed vakantiewerk in een bierbrouwerij en was na één dag werken al om. Dit wilde ik later ook doen. Ook al had ik nog geen slok gedronken! Werknemers kregen daar elke dag een kratje bier. Ik moest het doen met één flesje chocomel." Nu kan hij elke dag zoveel bier drinken als hij wil.
Brouwerij de Hemel bevindt zich in de Commanderie van Sint Jan. Tot 1998 was hier het Nijmeegse Gemeentemuseum gevestigd. In 1999 vond de Stadsbrouwerij er haar thuis. "Eerst moest ik natuurlijk wat geld hebben. Daarom heb ik ook nog een klein pindakaasfabriekje gehad. Toen ben ik op zoek gegaan naar meer huurders." Inmiddels kun je in de Commanderie nog meer rondleidingen krijgen. Zoals bij Coffyn en The Chocolate Bar. "Allemaal combineren we het produceren van een product met rondleidingen."
Ambachtelijk beroep
In Stadsbrouwerij de Hemel wordt per jaar 600 hectoliter bier gebrouwen. Dat lijkt heel veel, maar dat is het niet. "Nederlanders drinken per jaar 12 miljoen hectoliter. Wij hebben dus een marktaandeel van 1/20.000ste. Ik wilde ook klein blijven. Hiervoor zat de brouwerij in Heumen. Toen was ik de eerste die witbier ging brouwen. Die productie ging toen zo goed dat ik het heb doorverkocht aan Oranjeboom. Ik wilde klein blijven en meer tijd met mijn gezin doorbrengen. Vroeger had ik wel de droom om zo groot als Heineken te worden. Maar als directeur ben je dan veel meer een manager. Ik denk dat de directeur van Heineken nog nooit iets gebrouwen heeft."
Pils
In Nederland wordt bier voor vrouwen nog altijd een beetje boers gevonden. "Onzin", vindt Hegger. "Kijk maar naar mijn vrouw. Die drinkt ook bier en daar is niks raars aan. Het is ook jammer dat in Nederland voor wijn veel meer plek is. Laatst was ik in een restaurant. Daar hadden ze een enorme wijnkaart met allerlei soorten en uitgebreide informatie over het jaar en de druivensoort. En onderaan stond alleen het woordje 'pils'. Jammer, want bier biedt zoveel mogelijkheden. Voor elke maaltijd is er wel weer een ander biertje, net als met wijn. Maar Nederland interesseert zich niet écht voor bier. Als je ziet wat voor bocht mensen soms drinken."
Een paar jaar geleden was rosébier op het terras een echte hype. "Dat is echt zo'n marketingbiertje", spuwt Hegger. "Het productieproces van die terrasbiertjes vindt ik een beetje oneerbiedig. Het is gewoon bier met veel suikers en chemicaliën. Met de goede techniek is het een prima biertje. Er is rosébier dat gemaakt wordt met echte frambozen. Heerlijk. Maar het allerlekkerste biertje vind ik mijn eigen bier Helse Engel, tripel."
Nieuwsgierig geworden na de serenade van deze bierliefhebber? Hegger vertelt nog veel meer tijdens een rondleiding door de brouwerij en de distilleerderij. De rondleiding begint met een lekker glas bier en daarna brandt Hegger los. Na een uurtje weet je alles over het maken van bier en wie weet word je zelf ook verliefd op het vak. Een beetje teveel bier gedronken? De Stadsbrouwerij beschikt ook over een bed & breakfast.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2021-07-19 11:43:57 · Gepubliceerd: 31 mei 2010 - 6637