Wat doen toeristen in de Limburgse hoofdstad?
archief oud artikel 20 juli 2010 Cultuur Maastricht, Limburg Jaarlijks komen een half miljoen toeristen naar Maastricht. En dat worden er alleen maar meer. Al slenterend door de winkelstraten blijft het een geheim wat ze hier komen doen. Winkelen, eten, een museum bezoeken? DagjeWeg.NL vroeg nietsvermoedende voorbijgangers het hemd van het lijf.
Twee dames lopen in fladderende bloemenjurkjes en tassen vol spullen de brug over. "We komen uit Friesland en zijn twee dagen in Maastricht om lekker te shoppen. Maar tot nu toe valt het nog een beetje tegen. Er is veel keus, maar wij zijn op zoek naar bijzondere winkeltjes. Ketens hebben we in Friesland ook. We zijn vorig jaar naar Den Haag geweest en Maastricht overtreft deze stad nog niet. Maar we hebben nog alle tijd. De stad is verder prachtig. We zijn met een rondvaartboot naar de mergelgrotten geweest en dat was erg bijzonder."
Een vrouw zit uitgeblust op de drempel van een winkel. "Ik ben in Maastricht aan het winkelen met mijn zestienjarige dochters", vertelt Karin. "Maar al dat lopen is zwaar. Ik heb last van mijn voeten en daarom ben ik er even bij gaan zitten. We komen uit Weert, dat is een uurtje rijden naar Maastricht. Hier zijn de winkels toch net wat groter en meer bijzonder. We komen vooral voor de kledingwinkels. En die zijn er hier genoeg! Wat ik wel een beetje tegen vind vallen, is de grote hoeveelheid overdekte winkelcentra. Ik hou toch meer van mooie oude panden met historische gevels. Straks gaan we nog even wat eten op een gezellig terrasje."
Vakantie
Op de Markt lacht een vrouw naar een jongen aan de overkant. Haar vriend blijkt later. Ze heeft een tas van modeketen Zara vast. "Wij zijn hier vlakbij op vakantie in een huisje, net over de grens in België", vertelt Jojanneke. "En Maastricht is dan een hartstikke leuke bestemming voor een dagje shoppen. Ik kom eigenlijk voor wat meer bijzondere winkeltjes, maar toch ben ik weer gezwicht voor de bekendere ketens. Dat blijft vertrouwd. Heerlijk."
Een vrouw geniet van een broodje op de trappen van de Markt. "Ik woon en werk in Maastricht. In mijn pauze vind ik het heerlijk om lekker mensen te kijken", vertelt Gemma. "Dit is toch prachtig!" En ze wijst op de mensen die vrolijk paraderen door het Maastrichtse centrum. "Mijn favoriete plekje is Café Zuid, aan de overkant van de Maas. Hier neem ik ook altijd mijn vrienden mee naar toe. Het is er nog niet heel erg toeristisch en het uitzicht over de Maas is prachtig. Wat toeristen echt niet mogen missen, is het Bonnefantenmuseum. Een echte must!"
De favorieten van de Maastrichtenaren
Rederij Stiphout verzorgt verschillende soorten rondvaarten door Maastricht en haar omgeving. De meest bijzondere rondvaart, is die gecombineerd met een bezoek aan de mergelgrotten. Eerst vaar je over de Maas langs Maastricht, het Bonnefantenmuseum, en de Sint-Pietersberg. Na twintig minuten wandel je naar de Sint-Pietersberg. Vanaf hier vertrekken de grottengidsen voor een tocht door de koele duisternis van de mergelgangen.
Geen enkele toerist mag een bezoek aan het Bonnefantenmuseum overslaan. Het bijzondere gebouw, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi, langs de Maas kan niemand ontgaan. Het heeft wel iets weg van een omgekeerde zeppelin. In het museum bevinden zich twee kunstcollecties. De hoogtepunten van de oude kunstcollectie zijn schilderijen van schilders als Rubens, Jordaens en Van Dijck.
Café ZUID in de Maastrichtse wijk Céramique is een echte eyecatcher. Modern en chique steekt het café boven alles uit. Bijzonder is het prachtige terras aan de Maas. Het is puur genieten op de schommelbanken van de heerlijkste hapjes en drankjes. Ontdek de typisch bourgondische sfeer van Maastricht bij Café ZUID. Lunch, high-tea, diner, borrel? Alles is mogelijk.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-01-19 17:12:38 · Gepubliceerd: 20 juli 2010 - 15703
Activiteiten Bonnefantenmuseum
Nu te bezoeken
In mijn ogen
In mijn ogen laat je meekijken met drie Maastrichtenaren die niet eerder in het Bonnefanten waren: Francisca Callemeijn, Fred Byrman en Maria Maas. Zij kozen uit een voorselectie kunstwerken...