door

Rijksmuseum: een must voor iedere Nederlander

Een bezoek aan het Rijksmuseum Amsterdam

archief oud artikel 7 oktober 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De schatkamers van Nederland zijn niet verborgen in een ondergrondse kelder of in een streng beveiligd pakhuis. Nee, iedereen mag er van genieten in het Rijksmuseum Amsterdam. Sta oog in oog met de Nachtwacht en laat je betoveren door het melkmeisje van Vermeer. Een bezoek aan het Rijksmuseum is een must voor iedereen.

De teller tikt onverstoorbaar verder, terwijl de ene na de andere bezoeker over de drempel van het Rijksmuseum stapt. Als nummer 539 en 540 betreden wij de schatkamers van het land. Duitsers, Chinezen en andere nationaliteiten vergezellen ons met graagte. Het is dan ook een drukte van belang in de eerste zaal, waar we een beetje overweldigd een poosje stil staan. Het Rijksmuseum heeft geen ruime, lichte zalen, die in de meeste musea gewoon zijn. Misschien een beetje oneerbiedig, maar het zijn meer gezellige vertrekken, waar het wemelt van de visite. We beginnen de reis door de vaderlandse geschiedenis, toen de Hollanders nog in het centrum van de macht zetelden.

Wereldmacht

De Wereldmacht brengt de weemoedige herinnering aan de hoogtijdagen van ons land als grote speler op de wereldzeeën. De zeehelden zijn hier van hun nagedachtenis verzekerd. Zo hangt er een portret van Michiel de Ruyter van Ferdinand Bol en ligt er een model voor het praalgraf voor Maarten Tromp achter glas. Dit ontwerp van Jacob van Campen is al met zoveel detail vormgegeven, dat de bezoeker nieuwsgierig wordt naar het uiteindelijke graf. Vriendelijk kijken de mollige cherubijntjes neer op de overleden kapitein. Een enorm penschilderij van de Zeeslag bij Livorno, gemaakt door Willem van de Velde, neemt de bezoeker mee de zee op in de 17e eeuw. Voor in beeld gaat het Engelse schip Samson in vlammen op. Een getuige van het risicovolle leven op zee.

Voorvaders

Wie zich de geschiedenislessen op school nog kan herinneren, loopt in het Rijksmuseum veel bekenden tegen het lijf. Historische figuren uit de Nederlandse geschiedenis hebben een herinnering achtergelaten. Zo staat hier de kist waarin Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein: voor eeuwig voor het nageslacht bewaard. De stok van Johan van Oldebarnevelt staat gebroederlijk naast het zwaard, welke hem het leven kostte. Materialen die al ver voor ons bestonden en waarschijnlijk ook na onze dood voortleven. Een groot model van een William Rex, een Nederlands oorlogsschip uit 1698 salueert ons naar de volgende verdieping.

De Nachtwacht

Ondanks de verbouwing van het Rijksmuseum is er nog genoeg te zien. In de tentoonstelling Meesterwerken zijn alle bekende werken te zien, zoals De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Dit schilderij moet je eenmaal in je leven in het echt zien. Voor het immense kunstwerk zit een groepje kinderen rustig te luisteren naar een gids, die hen leert kijken naar dit meesterwerk. Voor veel Nederlanders is De Nachtwacht een zo bekend beeld, maar wanneer je ervoor staat is het veel indrukwekkender. De meest prominente persoon op dit schilderij is kapitein Frans Banning Cocq, die het schilderij nog in het klein liet namaken door Gerrit Lundens. Ook deze kopie hangt in het Rijksmuseum.

Verhalen

In de zalen lopen veel toeristen, die met of zonder audiotour langs de schilderijen schuifelen. Wat ze tegenkomen is absoluut de moeite waard. Zoals het Melkmeisje van Johannes Vermeer en Portret van een meisje in het blauw van Johannes Verspronck. Wat de schilderijen nog interessanter maakt, zijn de bijbehorende verhalen. Zo schilderde Bartholomeus van der Helst vader en zoon Bickers. De vader is stemmig gekleed, terwijl zijn dikke zoon in kleurige modieuze kleding poseert. Zo zijn de verschillende generaties binnen een gezin duidelijk te zien. Moeder Bicker is er helaas niet bij, zij hangt in Dresden.

Vriendschap

De reis gaat verder, langs de prachtige landschappen van Jacob van Ruisdael tot de losbandige herderinnetjes van Paulus Moreelse. Tijdelijk is ook een schilderij van Jan Six, gemaakt door Rembrandt, te zien. De bijzondere vriendschap tussen deze kunstenaars staat centraal in de tentoonstelling Rembrandt & Jan Six. Een Amsterdamse vriendschap. In het midden van de zaal is een groep Duitse studenten neergeploft op de bankjes. Opeengepakt kijken ze wat verveeld om zich heen. Aan hen zijn de schatkamers van Nederland duidelijk niet besteedt, maar wij kunnen wel blijven kijken!

Vind alle musea op DagjeWeg.NL!
Foto 1. Rembrandt van Rijn, 'De Nachtwacht', 1642. Foto: Rijksmuseum Amsterdam
Foto 2. Michiel de Ruyter, een portret van Ferdinand Bol, 1667. Foto: Wikipedia
Foto 3. Johannes Verspronck, 'Portret van meisje in het blauw', 1641. Foto: Rijksmuseum Amsterdam
Foto 4. Johannes Vermeer, 'De keukenmeid', 1660. Foto: Rijksmuseum Amsterdam
Foto 5. Rembrandt Harmensz van Rijn, Portret van Jan Six, 1654. Six Collectie, Amsterdam. Foto: Rijksmuseum Amsterdam

Reportage - Laatst gewijzigd: 2015-11-05 11:45:50 · Gepubliceerd: 7 oktober 2010 - 2373

Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam

Binnen enkele weken te bezoeken

Amerikaanse fotografie in Europa


Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...