door

Vuur en passie bij Zorro

Spannend verhaal en schitterende dans #Zorro

archief oud artikel 14 juni 2011 Cultuur Klinkende zwaarden, een roep om vrijheid en vurige flamenco's: van het begin af aan pakt Zorro de aandacht. Ademloos blijft het publiek toekijken hoe 'El Californiano' soepeltjes zijn stunts doet, al zingend en vriendelijk lachend. Het verhaal van Zorro krijgt in deze musical een geheel nieuwe insteek. Met onverwachte wendingen en een verrassend plot lijkt het verhaal in geen enkel opzicht op dat van de film. Een absolute aanrader voor fans van de gemaskerde held.

Zorro, de nieuwste productie van Joop van de Ende, is sinds april in de Nederlandse theaters te bewonderen. Hoewel het publiek in het regenachtige Nederland verkeert, weet de cast van Zorro het verhaal zo goed te brengen; dat iedereen zich in Spanje en daarna Californië waant.

Ook naar Zorro? Bekijk de data in onze Uitkalender!
Een verhaal over vrijheid, jaloezie en je hart volgen

El Californiano terug naar zijn roots

Het verhaal begint in de 18e eeuw in Los Angeles, Californië, met de gebroeders Diego en Ramon de la Vega. Een korte schets van hun jeugd weerspiegelt een glimp van Ramons jaloezie. "Vader, Diego is gewoon uw lievelingetje!" Zo klinkt het verwijt. De jongens worden ouder en Diego trekt naar Spanje, om daar een opleiding te volgen aan de militaire academie van Madrid. Door zijn rebelse karakter moet hij de academie echter verlaten, waarna hij zich aansluit bij een groep zigeuners. Zodoende verdient hij de kost als illusionist en krijgt hij de bijnaam 'El Californiano'.

Het verhaal krijgt een interessante draai wanneer jeugdliefde Luisa, Michelle Splietelhof, het podium betreedt. Vader de la Vega, Thom Hoffman, is overleden en broer Ramon, vertolkt door René van Kooten, blijkt een dictator. Luisa smeekt Diego terug te gaan om zijn broer te verdrijven en de noodlijdende bevolking te helpen. Dat is precies wat hij doet. Met de zigeuners trekt Diego terug naar Californië. Om zijn geliefden niet in gevaar te brengen, vecht hij gemaskerd tegen zijn broer. 'Zorro' is geboren.

Tommie Christiaan

De gemaskerde held roept bij de bevolking veel vragen op. Vooral bij Luisa, die zich enorm aangetrokken voelt tot de gespierde vrijheidsstrijder. "Op elke vraag volgt weer een vraag, tot hij zijn masker zakken laat. Wie is die man, die man met zijn bedekt gelaat?", zingt ze. Die man is Tommie Christiaan, de winnaar van het televisieprogramma 'Op Zoek Naar Zorro'. Met flair speelt hij de gemaskerde held. Als dorpsgek op het niveau Jack Sparrow krijgt Tommie de lachers met gemak op zijn hand.

Vlot verhaal

De musical is doorspekt met humor en zwiepende rokken door de Spaanse flamenco. Toch wordt de spannende lijn niet losgelaten. De strijd tussen Diego en Ramon woekert voort. Net als de liefde tussen Luisa en Zorro. Of kiest Zorro toch voor de sterke persoonlijkheid van Inez (Lone van Roosendaal), een zigeunerdame? Tussen alle ontwikkelingen door rijst de vraag of Don Alejandro, vader De la Vega, wel echt dood is. Het verhaal werkt toe naar een spannend einde en houdt de aandacht tot op het laatste moment vast.

Decor en muziek

'Zorro' is verweven met Spaanse dans en hits van de Gipsy Kings. De nummers 'Bamboleo', 'Baila Me' en 'Djobi Djoba' komen regelmatig terug en bezorgen sommige bezoekers wellicht een weemoedig verlangen naar de jaren tachtig en negentig. Gitarist Antonio Cortez bewijst zich een meester op de gitaar en houdt met zijn gitaarmuziek de sfeer er goed in. De decors zijn schitterend en wisselen elkaar razendsnel af. Het publiek bevindt zich echt in Spanje en de woestenij van het oude Californië. De bijbehorende kostuums dragen daar hun steentje aan bij.

Bekijk de trailer:

Recensie - Laatst gewijzigd: 2011-12-07 12:39:25 · Gepubliceerd: 14 juni 2011 - 796