Grootste museum van Zeeland is topmuseum
archief oud artikel 14 augustus 2007 Middelburg, Zeeland Zeeland is niet alleen maar strand en zee. Ook museumliefhebbers komen aan hun trekken op de uitgestrekte kleigronden. Hét startpunt voor een ronde langs de Zeeuws musea is ongetwijfeld het grootste museum van de provincie: het Zeeuws Museum in Middelburg.
Een topmuseum noemt het Zeeuws Museum zichzelf. Of dat zo is, mag de bezoeker zelf bepalen. Sinds juni dit jaar is het museum, na een vijf jaar uitgestelde opening, weer te bezoeken. Het vernieuwde museum moet op jaarbasis zo'n 60.000 bezoekers gaan trekken. Nieuwsgierig wat er in het museum staat? De meest uitgebreide verzameling Zeeuws erfgoed ter wereld is in Middelburg te vinden! Wisselexposities geven het museum nog meer glans.
Luministisch
Wie het bijzondere schilderij van Jan Toorop 'Gebed voor de maaltijd' uit 1907 wil zien, moet snel wezen. Tot 26 augustus is het meesterwerk van de Nederlandse kunstschilder te vinden in een aparte zaal. Het doek toont een Zeeuwse familie tijdens het avondgebed. Een bijzonder schilderij, zegt het Zeeuws Museum. “De in 1905 tot het katholicisme bekeerde Toorop was gefascineerd door de vroomheid van de Zeeuwen. Hij stelt die vroomheid hier voor als een intense gloed die de familieleden tijdens het sobere avondgebed omringt. De gloed, die in honderden stippen van het doek spettert, doet voorkomen alsof het schilderij licht geeft. Men noemt het werk om deze reden luministisch: schilderen met licht.â€
Saai
Last but not least, de expositie over het museum zelf is tot 6 januari 2008 te bekijken. 'Zeven / Kunst moet je voelen' toont de wordingsgeschiedenis van het nieuwe museum, licht het Zeeuws Museum toe. Het museum lijkt daarmee te willen aantonen dat het Zeeuws Museum zeker geen saaie verzamelplaats van allerlei historisch materiaal is. “Het is daarmee niet langer primair een bewaarplaats van oude spullen, maar eerder een etalage, een filmhuis, een modeshow, en bovenal een reclamebureau voor de levende cultuur. Het nieuwe Zeeuws Museum is een cultuurproducent die de collecties gebruikt als grondstof voor het erfgoed van de toekomst.â€
Bijzonder is eveneens de serie wandtapijten in de permanente expositie, gemaakt tussen 1593 en 1604 in opdracht van de Staten van Zeeland. De zes wandtapijten, topstukken volgens het museum, verbeelden de strijd tegen de Spaanse overheersers. De tapijten hebben niet alleen als doel te versieren. Althans, in vroeger tijden niet. Ze hadden in de zestiende en zeventiende eeuw eveneens een ideolgisch doel. De roem van de pronvincie stond op het spel. Het concurrende – met handel, op zee en landelijke bestuur - gewest Holland claimt de Spanjaarden verslagen te hebben. De tapijten moeten duidelijk maken dat juist Zeeland met de eer mag gaan pronken.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2012-08-02 11:42:05 · Gepubliceerd: 14 augustus 2007 - 5508